Wpis z mikrobloga

Tak jak pisałam wcześniej dzisiaj Deep dish pizza czyli pizza dla grubych grubasów. ((oo))
Jeżeli chodzi o dodatki to u mnie (od spodu) - ser-sos-ser-cebula(podsmażona)-szynka-szpinak-kukurydza-sos-ser-salami
Oczywiście jeżeli chodzi o dodatki to można je dowolnie zmieniać np zrobić z mięsem mielonym czy warzywami :)
Sos to tylko pomidory z puszki,łyzka koncentratu,świeża bazylia,czosnek,sol i pieprz gotowane aż woda mocno odparuje.
Co do ciasta już nie raz pisałam,że robie je na oko ale dla Was przepis na podstawowe puszyste ciasto:
1,5 szklanki mleka
około 600g mąki pszennej
40g drożdzy
2-3 łyżki masła (roztopione)
łyżka cukru

Z mleka,drożdży, cukru i części mąki robimy rozczyn (konsystencja gęstej śmietany).Odstawiamy na około 10-15 minut i dodajemy resztę składników dokładnie zagniatając.Ciasto wałkujemy na gruby placek (można podsypać kaszką manną będzie fajnie chrupać) i przekładamy do rantu. Ciasto rękoma rozprowadzamy po całym rancie i zaczynamy okładać składniki :)
Pieczemy 180*C około 30-40 minut

#foodporn #gotujzwykopem #pieczzcurly
Pobierz CurlyHairGirl - Tak jak pisałam wcześniej dzisiaj Deep dish pizza czyli pizza dla gru...
źródło: comment_NLAbXYyxqKF7HfLxF168MXIIIC0CjXmh.jpg
  • 76
@CurlyHairGirl: Jak przeczytalem mleko w przepisie to az mnie zagotowalo dlatego podam Ci moja zlota proporcje na ciasto do pizzy ktore wychodzi idealne tzn nie jest to przepis na ciasto wloskie, bardziej na ciasto polskie.
500g maki
20g drozdzy
250 ml wody cieplej nie goracej
6 lyzek oleju lub oliwy z oliwek
1 lyzeczka soli
pol lyzeczki cukru
wychodzi puszyste i naprawde dobre. jak sie klei to dodac troszeczke maki
@CurlyHairGirl: ser na spód, bezpośrednio na ciasto dajesz mozzarelle w plastrach ( http://www.co-jem.pl/wp-content/uploads/2015/10/mozzarella-w-plastrach-lidl-1.jpg ) na to sos i składniki jak chcesz to możesz na górę też dać trochę sera. Dodatkowo zrób ją odrobine niższą, mimo wszystko deep dish pizza nie jest taka wysoka a potem ostrym nożem przekrawasz, ważne żeby przeciąć ser (co jest dużo łatwiejsze bo ser opiera się o ciasto) i nie ma problemów :D