Wpis z mikrobloga

Szukasz przepisu. Dostajesz coś takiego.

1 i 1/4 szklanki mąki

1 jajko

1 i 1/4 szklanki śmietanki

1/4 szklanki cukru pudru

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

1/4 szklanki oliwy

szczypta soli na oko do smaku


i jak ja tego #!$%@? nie lubię
nasze babcie nie miały wagi kuchennej, a w Polsce był tylko 1 model szklanki to może to miało sens
teraz bardzo modne są chociażby szklanki z Ikei
które mają 330ml a nie 250ml pojemności
a później czytasz przepis i masz takie #!$%@? metryki
PÓŁ SZKLANKI MASŁA
SZCZYPTA ŚMIETANKI
JAKIEJ #!$%@? ŚMIETANKI
2% 18% czy 30% a może 36%
PÓŁ ŁYŻECZKI SODY ALE CZUBATA PODKREŚLAM CZUBATA ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
#!$%@?
później chcesz podliczyć kalorie
i musisz do każdego produktu wpisywać
google: "szklanka mąki ile to gramów"
chcemy kolonizować marsa
a przepisy podajemy w jednostkach objętości na dodatek jakichś #!$%@? szklankach i łyżkach xD
brakuje jeszcze PÓŁ SZKLANKI PO NUTELLI
oczywiście na lodówce konieczny PRZELICZNIK KUCHENNY bo bez tego ani rusz
- jak w przepisie będzie 2 szklanki mąki to będziesz wiedział, że musisz #!$%@?ć 340g
- to czemu od razu nie napiszą 340g mąki? XD
i to jest prawdziwa strata
po wybiciu inteligencji w czasie wojny
strata po zaborach
XXI wiek, a ludzie przepisy w szklankach podają xD
jak jakieś afrykańskie plemię
GARŚĆ MRÓWEK
DWIE GARŚCI LIŚCI
MISKA PSZENICY
WODY GODZINA DESZCZU
DWIE GAŁĄZKI DZIKIEJ RÓŻY
MIESZAĆ W MOŹDZIERZU ENERGICZNIE DO ZACHODU SŁOŃCA
SMAŻYĆ NA MAŁYM OGNIU PRZEZ DWIE ZDROWAŚKI

#zalesie #gotujzwykopem #oswiadczenie #boldupy
sortris - Szukasz przepisu. Dostajesz coś takiego.

 1 i 1/4 szklanki mąki
 1 jajko
...

źródło: comment_cSeeWKxv6Pmq1n5THQGigodYtoT4i0Ee.jpg

Pobierz
  • 85
@namietna_kaszanka @crazyizkaa no to ja w przepisie na rosół spotkałem się jeszcze z określeniem "pół tacki włoszczyzny" (jakiej tacki? Tacki warzyw z 300g Biedronki, z Auchan 500g czy z 1kg bazaru?) albo "smażyć do pożądanej konsystencji" (pierwszy raz robię danie z przepisu i skąd mam wiedzieć jaka jest pożądana konsystencja?)

Ale cieszę się, ze ktoś rozumie problem ʕʔ
@namietna_kaszanka: @sortris: @MadIen: Jeju co za ameby nie ogarniają że w kuchni podane dane w przepisach mają na celu tylko i wyłącznie zachowanie proporcji. Jak masz np. 1 łyżkę mąki i cukru, to nie ważne czy twoja łyżka ma 20 czy 30 gram, po prostu najwyżej trochę więcej ugotujesz. A jak spierdzielisz to jeśli masz trochę bardziej ogarnięty zmysł to następnym razem poprawisz się. W kuchni sporo zależy na
@ButtHurtAlert: Zdaję sobie sprawę, że w takich przepisach chodzi o proporcje. Ale podczas pieczenia mniej kłopotliwe jest dla mnie odmierzyć mąkę na wadze bezpośrednio w misce, w której miksuje, niż bawić się w przesypywanie do szklanek.
Wiem, że gotowanie nie do końca polega na kurczowym trzymaniu się schematów, ale nic nie poradzę na to, że lubię konkret.