Wpis z mikrobloga

@kapelarz: Jaka temperatura fermentacji była od czasu zadania drożdży? Początkowe 12 blg było ze słodów tylko, czy to już zawiera laktozę? Jaka temperatura zacierania? Jaki dokładnie zasyp?

Teraz dużo już nie zrobisz, zostaw jeszcze na tydzień w spokoju, temperaturę podnieś do 20 stopni i czekaj. Najwyżej rozlejesz część w butelki pet żeby kontrolować czy się nie robią granaty i będziesz spijał możliwie szybko.
@kapelarz: ehhh a jak pisze zeby robic FFT to #!$%@?. Odbierz trochę piwa i daj drożdży piekarskich i trzymaj w temperaturze pokojowej. Za 2 dni zobacz czy ruszyło cos
@flamezz: @Lrrr: tylko drożdże piekarnicze nic mu tutaj już nie wniosą, wiadomo że dojadą do końca, ale przecież nie zada piekarniczych do fermentora, bo efekt będzie niepijalny. FFT powinien zrobić na drożdżach którymi fermentuje piwo, tylko w wyższej temperaturze, wtedy by miał sensowną informację do ilu się da z tym szczepem zejść z tą brzeczką. Tylko że teraz i tak już jest po ptokach: wylać szkoda, a butelkować to ryzykować
@KHOT: gadasz głupotę nie ma sensu robić FFT na tym samym szczepie. Chodzi o sprawdzenie samej fermentowalności brzeczki. Nikt nie mówi że ma wrzucić do fermentora drożdże babuni.

http://braukaiser.com/wiki/index.php/Fast_Ferment_Test
https://www.wiki.piwo.org/Fermentacja_brzeczki
https://www.homebrewersassociation.org/forum/index.php?topic=28870.0

Test zrobić można zawsze, nie widzę sensu ryzykować butelkowaniem jak może sie okazać że coś sie zadziało z drożdżami (stare, wlał do gorącej brzeczki cokolwiek) i wystarczy zadać ponownie.
@KHOT: 21-22* , Blg mierzone było z laktozą,
@Lrrr: odlałem trochę piwa do PET i zadałem drożdże za 3 dni sprawdzę

Jak w ogóle teraz obliczyć zawartość alkoholu ? Wzór jest prosty, ale jak to wygląda z laktozą