Wpis z mikrobloga

Potrzebuję dobrej rady :v rozchodzi się o ciasto do pizzy. Jakkolwiek nie odstawie ciasta do wyrośnięcia to ono wysycha z wierzchu. Posypie je mąką i nakryję wilgotną ścierką - wysycha i pęka przy rozciąganiu ciasta. Obleje delikatnie wodą i przykryje ścierką - to samo. Posypię mąką i przykryję suchą ścierką - TO SAMO! Ciągle ciasto po wyrośnięciu jest suche i nie da się go normalnie rozciągać bo pęka. Składniki jakie daje - mąka 00, woda (kranówa), oliwa z oliwek, sól, cukier, drożdże (ciasto na cienką pizzę). Po wymieszaniu składników wyrabiam je jakieś 10 minut. Jakiś protip co zrobić żeby po wyrośnięciu ciasto było elastyczne i NIE WYSCHNIĘTE???? Próbowałem też z wieloma innymi rodzajami mąki i zawsze to samo ;v
#pizza #gastronomia #kuchnia #wloskakuchnia #gotowanie
  • 7
@BonifacyDX:
Proponuję plastikowe naczynie do przechowywania, a np. nie szklane czy niedajboze metalowe czy stalowe.
Poza tym faktycznie folia spożywcza, nie ścierka i broń boże nie wystawiaj na kontakt ze świeżym powietrzem. Oliwa może troche pomóc, ale ona nie decyduje. Decyduje tutaj raczej środowisko, w jakim ciasto ma rosnac.Obstawiam otwarte okno w tym samym pomieszczeniu. Proponuję cieple pomieszczenie bez otwierania okien.
I nie bój się wysokiej hydracji ciasta. Wszędzie w przepisach