Wpis z mikrobloga

#piwowarstwo
Siema, już od pół roku fermentuje mi 50l lambica, plan jest taki, że 20l chcę przeznaczyć na krieka, 20l na framboise, a 10 zostawić do blendów na przyszłość.
Jako że sezon owocowy się zaczyna, będę dodawał w najbliższym czasie wiśnie i maliny, tylko pytanie ile?
Na wiśniach robiłem już piwo, więc myślę, że 5-6kg powinno być ok, ale nie mam pojęcia ile dać malin.
  • 10
@LowcaAndroidow: hehehe, jak się czeka conajmniej rok na piwko, to lepiej od razu wińcyj.

Tak czy tak, jak na ten moment aromat jest świetny, kwaśno owocowy, leciutka stajnia, ale brety chyba na dobre się jeszcze nie rozkręciły, ładnie złote klarowne, niestety w smaku wyraźna chmielowa goryczka, więc 3letnia marynka była jeszcze za młoda, może jak poleży to trochę jej ubędzie.

Póki co jestem bardzo zadowolony i na zimę na pewno pójdzie