Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
Mirki, z #bojowkapiekarska co zrobiłam źle..

Chciałam dziś zrobić chałkę i w przepisie jest napisane:
,,do szklanki ciepłego mleka dać 20 g drożdży, 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki. Całość wymieszać o odstawić do wyrośniecia".

Zrobiłam jak napisane, ale cholerstwo ani drgnęło ( ͡° ʖ̯ ͡°) stało w ciepłym itp, czekałam do godziny i nic...

Zaryzykowałam i dałam to do ciasta co oczywiście skończyło się katastrofą ( ͡° ʖ̯ ͡°)

W każdym przepisie na chałkę jest ten etap i chce aby kolejnym razem mi wyszło ( ͡° ʖ̯ ͡°)

#pytanie #pytaniedoeksperta #pieczzwykopem
  • 11
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Misskiedis: no ok, a ile przechowywać świeże drożdże po otwarciu? Może moje już nie były wystarczająco świeże....

@BajerOp: ok to w takim układzie mieszam mleko, mąkę i cukier i dodaję do mąki? Drożdże suche dosypuje do całości? Nie mieszam ich z mlekiem itp?
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@MrsHyde: robisz jak normalnie, ważne aby wszystko było razem. Jak robię ciasto do pizzy to wrzucam wszystko na raz i wyrabiam. Z innymi ciastami tak samo. Nie mają problemu ze startem także ja omijam zaczyn.