Wpis z mikrobloga

Mirki z #bojowkapiekarska #pieczzwykopem #chleb potrzebuję pomocy. Od mniej wiecej pol roku piekę chleby na zakwasie, ale jeszcze nie byłem zadowolony z żadnego bochenka - nie wyrastają. Próbuję rożnych przepisów, zmieniam hydrację i nic z tego. Wyrastają jak krowi placek, dosłownie. Po wyjęciu z koszyka i włożeniu do pieca się rozpływają. Dzisiejszy z gara, myslalem ze to mu pomoże. Jak widac...
Pobierz ComboBreaker - Mirki z #bojowkapiekarska #pieczzwykopem #chleb potrzebuję pomocy. Od ...
źródło: comment_ykixob31EFRc7Gl36b5hkt4jrOAn1OlL.jpg
  • 57
@ComboBreaker: opisz wszystko krok po kroku co i jak robisz. Powodów może być wiele, dopóki nie opiszesz wszystkiego, ciężko będzie problem rozwiązać. Na początek opisz jak prowadzisz zakwas krok po kroku, później napisz wszystkie proporcje składników które dodajesz i napisz krok po kroku co się dzieje z ciastem, łącznie z czasami trwania poszczególnych procesów.
@skotfild: zakwas dokarmiam 3 razy dziennie przez dwa dni. Pierwszy i drugi raz 1:2:2 a na noc1:5:5. Trzeciego dnia rano robię właściwy zakwas do ciasta juz. Czekam jakies 5-7 godzin az potroi swoją objętość(mniej wiecej). Pozniej. Mieszam mąkę, wodę, sól i zakwas. W tym konkretnym przypadku proporcje wyglądały następująco: 200g zakwasu, 900g maki pszenna 750, 600g wody, 12g soli.
Pol godziny odpoczynku.
Następnie rozciąganie i składanie - 3 cykle w godzinnych
@ComboBreaker: hydracja w twoim wypadku to 70%, optymalna ilość. Dokarmiasz zakwas dobrymi proporcjami, środowisko nie jest mocno zakwaszone więc jest to na plus, chociaż wg mnie zbyt często, ale nie jest to błąd.
Idźmy dalej. Po wymieszaniu ciasta od razu przechodzisz do składania, samym składaniem nie wytworzysz mocnej siatki glutenowej, ciasto musi zostać wyrobione. Sprawdź zawartość białka w mące, od tego zależy siła glutenu im więcej tym lepiej, powinna w przypadku