Wpis z mikrobloga

שלום

Cebularze. Można się częstować, zapraszam.

Mąka 500 g, woda 300g, sól 15g, drożdże świeże 0,32g. Mieszamy do połączenia składników i odstawiamy na 30 minut, po tym czasie składamy na cztery i znów na 30 minut, powtarzamy tak 3-4 razy, w tym czasie ciast powinno zrobić się gładkie.

Wstawiamy do lodówki, u mnie leżało w niej 60h, ale można krócej. Po wyciągnięciu z lodówki ciasto dzielimy na porcje po 75-80 g i robimy z nich kulki. Zostawiamy kulki na 4h w temperaturze pokojowej.

Formujemy placek, kładziemy farsz (3 duże cebule, dwie łyżki maku, pół łyżki soli), pieczemy w 250°C aż ciasto będzie ładnie brązowe.

Studzimy na kratce.

#pieczzwykopem #gotujzwykopem #bojowkapiekarska #cebularze #szalom
Pobierz Idahoo - שלום

Cebularze. Można się częstować, zapraszam.

Mąka 500 g, woda 300g, sól...
źródło: comment_I7ndJm9ldoZKYtciwXtdfrDlES8tAbVF.jpg
  • 16