@morq: Na moje oko to ciasto masz jeszcze niewyrośnięte po prostu. Takie za wcześnie włożone do pieca ciasto ma właśnie tendencję do rozrywania się, bo za dużo się w nim dzieje, kotłuje. Powyrastaj bochenek dłużej (powinien być elastyczny, ale nie sprężynować od razu pod kciukiem, tylko po kilkudzisięciu sekundach). Możesz też spróbować innego systemu nacięć.
@Esseker352: Ja też dopiero zaczynam, po serii porażek i około 10 zepsutych z różnych przepisów ten pierwszy się udał. Robiłem na podstawie tego: https://youtu.be/yzZfqcQkCBc
Jedyna różnica taka że nie mam takiej maszyny jak on więc robiłem zwykłym mikserem.
#bojowkapiekarska
Takie za wcześnie włożone do pieca ciasto ma właśnie tendencję do rozrywania się, bo za dużo się w nim dzieje, kotłuje. Powyrastaj bochenek dłużej (powinien być elastyczny, ale nie sprężynować od razu pod kciukiem, tylko po kilkudzisięciu sekundach). Możesz też spróbować innego systemu nacięć.
Dopiero zaczynam i na razie piekłem tylko w foremce. Jak wyrabiasz ciasto aby upiec chleb bez foremki?
Jedyna różnica taka że nie mam takiej maszyny jak on więc robiłem zwykłym mikserem.