Aktywne Wpisy
Wookash071 +34
Za parę dni stuknie mi 27 lat. Dzisiaj miałem być na zajebistym koncercie żeby pobawić się z okazji moich prawie urodzin. Od połowy grudnia chodziłem za moim mistrzem zmiany pytając się i mówiąc że chce mieć tego dnia urlop. Cały czas słyszałem, że będzie wolne Tylko żebym się upomniał. No to upomnałem się jeszcze kilka razy przez kolejne dni i jak za każdym razem słyszałem, że będzie wolne to zakupiłem sobie bilet
GacekNiebieski +51
1. Skąd się bierze "łodyga"? Pamiętam, że sporo moich ipek miało taką mało przyjemną cechę. Za dużo chmielu na whirlpool? Za długo na zimno?
2. Próbował ktoś krótkiego chmielenia na zimno (1-2 dni) i z jakimi efektami? Wczoraj dorzucałem chmiel, a dzisiaj albo jutro by by było najwygodniej butelkować.
#piwowarstwo
2. 1 dzień nie trzymałem, ale dwa dni świeży Chmiel już robił robotę. Zazwyczaj robię max 3 pełne dni.
2. ja trzymam równo tydzień, dobrze się wymoczy wszystko odda co ma najlepszego ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@stout2137 nie mam warunków na 2 stopnie
@gieneq nie będzie cold crusha bo musi być mętne!
Z tego co pamiętam to te łodygowe chmiel trzymałem na cichej jakoś 5-7 dni
w jaki sposób mętność zależy od zasypu?
To jest ipa, po co Ci klarowanie. Potrzymaj 2-3 dni z chmielem i butelki.