Wpis z mikrobloga

Z racji, że po półrocznej przerwie wróciłem do warzenia mam dwa nurtujące mnie pytania:
1. Skąd się bierze "łodyga"? Pamiętam, że sporo moich ipek miało taką mało przyjemną cechę. Za dużo chmielu na whirlpool? Za długo na zimno?
2. Próbował ktoś krótkiego chmielenia na zimno (1-2 dni) i z jakimi efektami? Wczoraj dorzucałem chmiel, a dzisiaj albo jutro by by było najwygodniej butelkować.

#piwowarstwo
  • 10
@jmyung dobra, to jutro w nocy będę butelkował, to będzie jakieś 2 i 1/4 dnia, zobaczymy co wyjdzie
@stout2137 nie mam warunków na 2 stopnie
@gieneq nie będzie cold crusha bo musi być mętne!

Z tego co pamiętam to te łodygowe chmiel trzymałem na cichej jakoś 5-7 dni
@xnor Jak się używa mocno flokulujących drożdży to wtedy będzie klarowne nawet bez CC. Większa ilość płatków owsianych/pszenicznych wpływa na mętność. Ale w tym piwie to głównie sprawa drożdży. Hazy Daze II praktycznie nie opadają ¯_(ツ)_/¯ Dlatego 3 dni CC musiałem robić. Jesli nie wysyłam piw na konkurs nie przejmuję się mętnością, a CC używam jedynie aby chmieliny opadły na dno.