Wpis z mikrobloga

Hej.
Zrobiłem wczoraj ciasto na pizze.
Składniki mniej więcej takie:
0,5 kg mąki, typ 00
350 ml zimnej wody
1 g drożdży świeżych
17 g soli morskiej
Ciasto rosło 14h, podzieliłem na porce, znowu rosło 4,5h.
Zaraz będę sie brał za pieczenie.
Tu sie robi problem. Mam zwykły piekarnik - max 250 st z termo. Nagrzeje piekarnik na maxa przez 1,5h z kamieniem do pizzy.
Jak piec:
a) zrobić pizzę z sosem i składnikami i piec i obserwować?
czy
b) wrzucić pizzę z sos na kamień, podpiec. Po jakimś czasie dodać resztę skalników.
c) macie inne rady?

#gzw #gotujzwykopem #pizza #bojowkapiekarska
  • 14
@Ice_Glaze opcja B będzie optymalna. Na początku pieczenia: ciasto, sos i odrobina parmezanu, a dopiero potem reszta składników.

Jeżeli zamierzasz dodawać mozarelle, polecam najpierw ją odsączyć - możesz pokroić ją na kawałki i wyłożyć na ręcznik papierowy. :))
@Ice_Glaze kamień maksymalnie blisko grzałki. One rozgrzewają się do 400-500 stopni, nawet jak piekarnik ma maks 250. Najpierw 1-2 minuty sam placek z sosem. Potem dorzuć resztę składników.

Najlepiej wrzucać placek chwilę po tym, jak włączają się grzałki. Wtedy będzie najcieplej