Wpis z mikrobloga

@bla_bla_bla ja robiłam z 1kg mąki do pizzy (basia), bo od razu robię ciasto na 2 dni (4 pizze). 1kg mąki, 600g zimnej wody, 0.44g drożdży, 30g soli, 15g oliwy. Mieszam wszystko, szczelnie przykrywam i 6 godzin ciasto odpoczywa w temperaturze ok. 22 stopnie, potem na 36 godzin do lodówki. Po wyjęciu dzielę ciasto na 4 kule i jeszcze 6 godzin ciasto przebywa w temperaturze 22 stopnie. No i wtedy można zrobić
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@hpiotrekh: no ja swoją starą wagę dilerską zacząłem właśnie używać do ważenia drożdży xd

Chociaż to nie ma wielkiego znaczenia czy dasz 0,44 czy 0,77 więc można też na oko dać "troszkę" drożdży i też wyjdzie git.

@galaretkaa33: w kwestii ciasta już wiele nie poprawisz. Możesz jeszcze spróbować z lepszą mąka ale ta Basia nie jest też taka zła. Jak trafisz w Biedronce na mąkę gusto bello to sobie kup,
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@galaretkaa33: z tą elastycznością to nie prawda.

Co do smaku to też nie prawda bo gwarantuje ci że nie wyczujesz różnicy w pizzy która zawiera 30ml oliwy na 1600 gramów innych składników.

( ͡º ͜ʖ͡º)