Wpis z mikrobloga

Elo pizzowe świry ( ͡° ͜ʖ ͡°) chwale się pierwsza pizzuwa z kamienia. Pieczona w domowym piekarniku, górna polka, opcja grill.

Hydracja 65%, wyrastanie 2h TO, 20h TK, 2h TO

Proporcja z kalkulatora z forum miłośników
Wyrabianie zgodnie z tym co Pan Włoch radził w linku poniżej

https://youtu.be/wG3poiqQGEU

Z rzeczy które sam zauważyłem ze mogły by być lepiej zrobione, to:
1. Nie mam wprawy w wyrabianiu ani rozciąganiu, pewnie przyjdzie z czasem
2. Miałem chyba trochę za niska temp w lodowce
3. Brak temp w piekarniku daje się we znaki

Przekrój w komentarzu

#pizza #domowapizza #gotujzwykopem
Heyaeyaeya - Elo pizzowe świry ( ͡° ͜ʖ ͡°) chwale się pierwsza pizzuwa z kamienia. Pi...

źródło: comment_1613164389h3aVVVudveoJ8LjBrbPIgA.jpg

Pobierz
  • 3
@Heyaeyaeya
Ale zdajesz sobie sprawę, że TK to praktycznie zatrzymanie procesu dojrzewania (tym bardziej, że piszesz o zbyt niskiej temp.), więc ciasto miało jedynie 4h na to. Trochę krótko ;) Różne mąki potrzebują różnych czasów, ale zwykle to jest do kilkunastu godzin. Ja bym wydłużył zdecydowanie TO.

Powodzenia życzę! Na pierwszy raz nie jest źle, a będzie tylko lepiej ;)