Aktywne Wpisy
sogen +56
#szczecin ktoś mi właśnie dał newsa, że 10 dzieci została zabita przez auto na Rodła
Masakra, ktoś coś wie?
Masakra, ktoś coś wie?
Morwi +1954
#gry budzisz sie jako randomowa postać w jednym z uniwersum z gier , ostatni plus to twoje uniwersum jak bardzo masz przeje?
0 - Fallout
1 - Heroes of might and magic
2 - Silent Hill
3 - Doom
4 - Skyrim
5 - Resident Evil
6 - Duke Nukem
7 - Serious Sam
8 - The Sims
9 - Grand Theft Auto
0 - Fallout
1 - Heroes of might and magic
2 - Silent Hill
3 - Doom
4 - Skyrim
5 - Resident Evil
6 - Duke Nukem
7 - Serious Sam
8 - The Sims
9 - Grand Theft Auto
Słody (11.55 kg)
8 kg (69.3%) — Viking Malt Pale Ale 2-Row
2 kg (17.3%) — Crisp Flaked Torrefied Oats
850 g (7.4%) — Viking Malt Chocolate Light
400 g (3.5%) — Viking Malt Caramel 600
300 g (2.6%) — Bairds Roasted Barley
Pytanie do ludzi, którzy mają już doświadczenie z tym stylem - czy zasyp jest ok? Coś byście zmienili?
Nie lubię dominującego smaku popielniczki, stąd chciałem dać więcej słodów czekoladowych. Rozważam dodanie gipsu do zacierania.
Chmiele Magnat i Challenger, gęstwa S-04. Na cichą chciałem podzielić na 2 wiadra, jedno bez żadnych dodatków, a drugie z kostkami po sherry oloroso. W związku z długim czasem dojrzewania w wiadrze planuje nagazowanie przy pomocy drożdży szampańskich rozkręconych na starterze.
#piwowarstwo
Jeżeli warzysz na kuchence, to pamiętaj żeby się zaopatrzyć w
Recepturę układałem wzorując się na podstawie Alchemii Imperial Stout https://www.youtube.com/watch?v=PJKldVe-yeo Co do płatków - chciałem nadać piwu bardziej gładkiego wyrazu, kremowości.
Warzę w kociołku zaciernym, celowałem tak, żeby po wrzuceniu słodów zostało ~2l przestrzeni przy zachowaniu odpowiedniego stosunku woda/słód.
Szampańskie chciałem użyć do nagazowania ze względu na dodatek kostek po sherry - wtedy piwo pewnie będzie stało kilka miesięcy w wiadrze na cichej.
kostki to raczej kwestia tygodni niż miesięcy, mają dużo większą powierzchnię styku niż w przypadku beczki. Warto kontrolować ten czas bo może wyjść nieprzyjemny posmak "parkietu".