Aktywne Wpisy
Grooveer +2
Vegetable_Broccoli_2 +189
od dzisiaj oficjalnie wprowadziła się do mnie mirabelka, która około 7 miesięcy temu odpisała na mój post na @MirekSzukaZony (。◕‿‿◕。)
#zwiazki #chwalesie #mirekszukazony #wygryw
#zwiazki #chwalesie #mirekszukazony #wygryw
Aktywne Znaleziska
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
#combobaker
Tak na serio, wygląda smacznie.
Piekę już trochę, i ostatnio kilka razy wpadka mi się z tym zdarzyła. Zauważyłem że większy problem mam jak hydro zwiększę. Myślałem że przez niedogrzany kamień, ale po tym jak zacząłem tego pilnować i tak dalej wpadki się zdarzają. Nacięcie staram się robić pod kątem, w miarę głębokie, ale może jednak za płytkie.
Ma na to wpływ wiele czynników, ze finalnie kończysz z otwartym bochenkiem.
1. Żwawy zakwas i odpowiednia fermentacja, bez tego jest placek, wiadomo.
2. Rozwinięty na maxa gluten od samego początku i dalej budowanie siły ciasta podczas fermentacji poprzez jego składanie.
3. Odpowiednia temperatura i zaparowany piekarnik czy naczynie, w zależności w czym pieczesz.
Tak na szybko, chociaz jakby dłużej pomysleć
Kurde, nie robiłem zdjęcia bo wstyd :p
Mam jakieś stare, właściwie podobnie wyglądały.
Czy chleby sie rozpływają po wyjęciu z koszyka czy podczas pieczenia?
Sa lekko matowe - po ostatnich swoich pieczeniach uważam, ze jeśli chleb jest matowy to było za mało pary przy pieczeniu.
Daj duża blachę z woda na dol a same chleby lekko spryskaj. moze to cos zmieni.
Co do chlebów, hmm, bardziej podczas pieczenia bym powiedział.
W każdym razie, dzięki za rady! Zawsze to człowiek bardziej uświadomiony :)
Mierzysz temperaturę ciasta podczas wyrastania?
Jak czesto składasz ciasto i w jaki sposób?
U mnie temat fermentacji jeszcze kuleje. W sensie wrzucam na minimum 8h do lodówki, a że mam 5 stopni to w takiej garuje.
Dobrze byłoby gdybys sie wyposażył w termometr. Bez kontroli temperatury ciasta robisz na czuja i trudno w ten sposób utrzymywać stałe rezultaty.
A jakie temperatury muszą być przy fermentacji?
Ja robię tak zeby ciasto miało 25 stopni. I w tej temp fermentacja wstępna zajmuje 4-4,5 godz. Znasz angielski?
25 stopni przy wyrabianiu i później składaniu? I dalej do lodówki na jakis czas? Czy juz odpuszczasz?
Tak, znam.