Wpis z mikrobloga

@shido a dziękuję, starałem się ( ͡º ͜ʖ͡º)

Przepis na ciasto (wychodzą 2 pizze około 30cm):

350g mąki (najlepiej 00, ale u mnie była tylko torowa w domu)
200g wody
1 łyżeczka płaska drożdży suszonych
10g soli

Standardowo drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie, dodaję mąkę i sól. Wyrabiam ręcznie, bo trzeba sobie zapracować na dobrą pizzę. Odstawiam na godzinę a potem dzielę na dwie kulki i wstawiam
@shido generalnie im wyższa temperatura tym lepiej, piece do pizzy osiągają temperatury 400-500 stopni.

Ale mi też wychodziła w starym piecu który miał max 250 stopni. Trzeba po prostu dłużej piec
@shido tak to prawda, uchylenie drzwiczek powoduje że termostat myśli że temperatura jest za niska i górna grzałka się nie wyłącza.

A zapomniałem dodać w przepisie, że trzeba blachę dać jak najbliżej górnej grzałki. Wtedy wszystko ładnie się upiecze.
@mako111: zgadzam się, im mniej drożdży tym lepiej. Na swoją obronę mam jedynie to, że nie miałem w zanadrzu tego czasu na długą fermentację ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Normalnie biorę świeże drożdże - tak 1-2g na 2x większą ilość mąki i fermentuję przez 2 dni w lodówce. A polecam jeszcze, jak ktoś się w to bawi, dodać zakwas oprócz drożdży. Wtedy ciasto jest sztos!