Kilka dni temu wjechały dwa nowe stożkowe pojemniki fermentacyjne po 60l. Jutro ogarniam izolację oraz chłodzenie za pomocą schładzarki podblatowej. Dołożę jeszcze głowicę ball lock do gazu i piwo do kegów transferowane będzie całkowicie beztlenowo. Powoli schodzę z wiader. #piwowarstwo
@Szkalownik: jeszcze nie wiem, ale liczę, że tak. Pięć dni temu zalałem pierwszy zbiornik. Fermentacja lagera na pewno szybciej przebiega, bo burzliwa skończyła się w czwartym dniu w 9*C. Za miesiąc mogę coś więcej napisać. Jedno co mogę już na plus stwierdzić, to chłodzenie. Utrzymanie temperatury to bajka. Przerobiłem schładzarkę do piwa na glikol chiller i pięknie trzyma temperaturę. Zobaczę za tydzień czy utrzyma 1,5*C na lagerowaniu.
@Szkalownik: mogę już coś napisać. W jakości piwa nie widzę dużej różnicy, nawet bym powiedział, że jest jej brak. Piwa smakują tak samo. Co na plus, to wygoda, i to bardzo duża. Pobór gęstwy, transfer do kegów - to bajka. Tu piszę o lagerach. Na dniach będę warzył neipa, więc tak naprawdę ona powie czy było warto. Oddzielenie chmielin po cichej i cold crashu, to mi powie czy było warto. Do
#piwowarstwo