Wpis z mikrobloga

  • 0
Jezu, chłopaki co się #!$%@?ło. Wziąłem mojego weizena żeby sprawdzić cukier i zszedł już do 2 Blg. Spróbowałem tego #!$%@? i smakuje toćka w toćkę jak pszeniczniak z ambera. Zastanawia mnie tylko czemu tak szybko skończyła się fermentacja.
#piwowarstwo
  • 10
  • Odpowiedz
@Wuja66 to niedobrze , że smakuje jak pszeniczniak z ambera. To był żart a na poważnie to lubiłem świeże pszeniczne na wb-06 do póki nie zrobiłem na gęstwie z płynnych drożdży. Nie trzymaj za długo na fermentacji, do butelek i pić na świeżo.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Wuja66: Tak szybko to znaczy ile?
Tak czy siak fermentacja w znaczeniu zjadanie cukrów często szybko trwa, ale należy trzymać dłużej żeby drożdże zdążyły po sobie sprzątnąć.
  • Odpowiedz
@Wuja66: ja za bezpieczną granicę butelkowania uznaję 2.5Blg - do tej pory nic mi nie jebło. Dla wszystkiego potrzymaj 1 dzień ciut wyżej i będziesz miał 100% pewności, ale dłuższe leżakowanie w pszenicy nigdy mi nie przyniosło jakichś szcególnych różnic na plus.
  • Odpowiedz