Wpis z mikrobloga

"jedlingi" aka influencerzy jedzeniowi to kolejny rak, zaraz po tych wszystkich innych influencerach.

Knajpy im płacą za pokazywanie żarcia, oferują im darmowe jedzenie, bla bla i ci ludzie za darmowego gryza zrobią wszystko.
Obecnie krakowskie jedlingi (xd) forsują ceny jagodzianek. JAGODZIANKA aka bułka z jagodami powinna wg nich kosztować 15 a najlepiej 20zł. A jak jest tańsza to cię oszukują xD (patrz screen).

To niepojęte jak to wszystko ewoluuje. Pójdzie taki "jedling" do knajpy, zrobi relację a dzień później stado debili leci za nią do tej knajpy. Akurat w Krakowie to jest komedia pod tym względem. Nie wiem jak w innych miastach.
Ulana krowa, która się mianuje guru jedzeniowym aka "jedling" wyśmiewa jak coś jest tanie, bo wiadomo - mniej instagramowe lokale nie będą płacić pewnie kilku tys złotych za promocję, więc trzeba krzyczeć, że drogie jagodzianki z instagramowych piekarni się tylko liczą.

Pomijam już nazwy lokali typu "piekarnia yeah bunny" (serio taka jest) i inne jakieś nazewnictwa, sprzedawcy, którzy jak wejdziesz to na chwilę odkleją się od telefonu by spytać "siema co podać" i parę innych czynników

#gotujzwykopem #jedzenie #foodporn #krakow #ciekawostki
JanParowka - "jedlingi" aka influencerzy jedzeniowi to kolejny rak, zaraz po tych wsz...

źródło: comment_1657014216088cMzXEvP0cYH1QEXBF8G.jpg

Pobierz
  • 141
  • Odpowiedz
@JanParowka: Lokal 6000 miesięcznie 2 pracowników 10,000 miesięcznie, prądy gazy i inne(chemia, dostawy, paliwo, klima) 4000. Podatki to oddzielny xDdd

20,000 kosztów stałych vs jagodzianka za 15 lecimy z lewakami i komuchami.

Lokal czynny 8h dziennie z niedziela włącznie. Sprzedaje co 10 min średnio 1 jagodziankę a wiec 6 na godzinę.

Dzienny obrót 720zl (tu ludzie nie rozumiejący prowadzenia biznesu robią największe oczy)

Załóżmy ze lokal niema wgl czegoś takiego ja
  • Odpowiedz
@golon93: ale ze nie wierzysz w super realne wyliczenia ze ktos oparl caly swoj biznesplan na sprzedawaniu jagodzianek i do tego placi pracownikom 5k? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Yetoslav: czyżby fornir ( ͡° ͜ʖ ͡°), byłem parę razy po specjalne drożdżówki które mi strasznie smakowały, za każdym razem się #!$%@?łem bo dodawali sobie relacje że jest cała blacha i po 15 min (miałem blisko) przychodzę a tu nic nie ma i jeszcze nie upieczone i uwaga oni nie wiedzą kiedy będą XDD

ale możesz sobie kupić kanapkę za 20zł XD, dodatkowo dzień kobiet hulaj dusza,
PiersiowkaPelnaZiol - @Yetoslav: czyżby fornir ( ͡° ͜ʖ ͡°), byłem parę razy po specja...

źródło: comment_1657042532xiGnaNkmT5B8jWJ7XuJOk9.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@Reqqin: podpowiem, etat to około 160h pracownika zazwyczaj pon do piątku. Zapewne zapomniałeś o weekendach plus o tym ze rozpoczęcie sprzedaży to nie wszystkie godziny pracy bo minimum godzina przed otwarciem i godzina po zamknięciu to sprzątanie.
  • Odpowiedz
@golon93: Chłop we wpisie sie odniósł do jagodzianek to i ja sie do nich odniosłem. I nawet założyłem ze 15zl z jagodzianki to czysty zysk. Widać jesteś zbyt prosty aby to pojąć xD
  • Odpowiedz
@tonawegla: Myśle ze mam większe od ciebie. Chłop sie odniósł do jagodzianek to rozpisałem mu biznesplan oparty na jagodziankach. #!$%@? mnie obchodzi ze mógłby jeszcze lody robić w tym samym lokalu xD.

Jak widzisz jakieś luki to napisz gdzie.
  • Odpowiedz
@PiersiowkaPelnaZiol: Tak, fornir ;) nie bylem tam wiec cieżko mi ocenić, czy 16 ziko za kromkę to spoko cena. Nie No, żart. Nie stać mnie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Tego Kafecostam nie znam, sprawdzę, dzięki!
Bezfarmazonu znam bo ziomek jest z mojej okolicy i czesto poleca moje miejscówki. Póki co poleca te dobre :)
Co do foodkati, polecają strasznie mukhabeta. Byłem tam wieczorem na piwku i tak
  • Odpowiedz