Wpis z mikrobloga

Wczorajszy eksperyment wyszedł w ten oto sposób. To ciasto orkiszowe słodzone z porzeczkami i borówkami słodzone ksylitolem. Na wierzchu masło orzechowe, gorzka czekolada i nerkowce ()

#cassiopeipiecze - do czarnolistowania/obserwowania

#pieczzwykopem #gotujzwykopem #bojowkapiekarska #dieta #cukiernictwo
Pobierz
źródło: comment_1658816556KxNXpsqtfWs7GRK3s967qb.jpg
  • 15
@kaaban: Dieta nie musi być dietą redukcyjną to po pierwsze. Po drugie chodziło mi o niższy indeks glikemiczny wykorzystanych produktów. Przy insulinooporności jest to ważne.
Utarło się w umysłach społeczeństwa, że dieta to tylko odchudzanie i jest to błędne założenie.
@Adonix, @Dej_mi, @tyqp:
300 g mąki orkiszowej (u mnie to były dwie szklanki)
157 g ksylitolu (u mnie to pol szklanki)
280 ml mleka (u mnie to szklanka i wzięłam te 0.5%)
100 ml jakiegoś tłuszczu (ja wzięłam olej bo to miałam akurat)
1 budyń (miałam waniliowy)
3 jajka
Pół łyżeczki sody/lyzeczka proszku do pieczenia
Owocki według uznania

Suche składniki mieszamy razem. Jajka ubijamy z ksylitolem, dolewamy resztę mokrych