Aktywne Wpisy
dotankowany_noca +1004
Ostatnia cyfra gdy plusujesz to twoja przyszła żona.
#p0lka #heheszki #ladnapani #glupiewykopowezabawy
#p0lka #heheszki #ladnapani #glupiewykopowezabawy
Soothsayer +123
Moi drodzy, nadeszła wiekopomna chwila, osiągnąłem sen 100/100 według garmina
Mam w fermentorze od 12 dni milk stouta. Blg po gotowaniu 15,3. Zmierzyłem teraz i jest 10,9. Piwo fermentuje w 17-18 stopniach na s 04. Martwię się, że mało odfermemtowało. Dałem 250g laktozy na 21 litrów piwa. Blg już nie spada od 3 dni. Butelkować? Zadać gęstwy? Boję się granatów, to moja dopiero 9 warka i pierwszy milk. Co radzicie Mirki?
#piwowarstwo
Myślałem że może refraktometrem, bo on w odfermentowanym bardzo przekłamuje. Ale jak bojką mierzysz to najwyraźniej wolno fermentuje. Więc tak jak wcześniej pisali, trzeba podnieść temperaturę.
Zmierzyłem ponownie (ostatni pomiar 4 dni temu) i teraz jest 10. Chyba znowu w weekend nie zabutelkuje. Co tu robić żeby to przspieszyć?
#piwowarstwo
Jak chodzi o przyczyny to jest szansa że drożdże były w złym stanie, mogło być słabo napowietrzone i drożdże się nie namnożyły odpowiednio, może to być też problem z ballingomierzem (sprawdź czy ten ballingomierz pokazuje zero w kranówce i