Wpis z mikrobloga

Mircy, gdzie w #krakow pieką najsmaczniejsze naturalne chlebki? Kojarzy ktoś #chleb szarpany z #carrefour na zakopiance? Zniknął z półek w czasie pandemii a wszystkim w domu smakował. Po nazwie nie idzie nic odnaleźć na ten temat.
  • 6
  • Odpowiedz
@Kurkur: Piekarnie rzemieślnicze. Piętka, Zmączeni, Zaczyn, Świeżo upieczona, albo 100 bochenkow - to jest ostatnie miejsce z wypiekami rzemieślniczymi, które ma normalne ceny i nie stara sie na sile udawać czegoś premium. A pizza wypiekana tam na kawałki jest niesamowita. Kiedys polecana piekarnia przez jakiegos wykopka - wlasciciel jest cholernym hobbysta i robi to bo kocha, a nie aby zarabiac pieniadze. Szczerze polecam.
  • Odpowiedz
@Kurkur: A nie chodzi ci o stoisko z chlebem w pasażu a nie w samym sklepie Carrefour? Jeśli tak to tam chyba było/jest stoisko Piekarni Mojego Taty i oni chyba mieli właśnie chleb o podobnej nazwie.
  • Odpowiedz
@Kurkur: @KromkaMistrz
ostatnio usłyszałem o chlebie prądnickim. Ktoś, coś wie więcej? Gdzie kupić "oryginalny"

Chleb Prądnicki - właśnie ten wypiek znalazł się teraz w gronie stu najlepszych rodzajów pieczywa na świecie, według międzynarodowego serwisu kulinarnego - Taste Atlas. To jeden z najstarszych wypieków, znany już w 13 wieku - wiadomo, że uwielbiali go królowie.

https://www.rmf24.pl/regiony/krakow/news-chleb-pradnicki-z-krakowa-na-liscie-produktow-regionalnych-u,nId,7041256#crp_state=1
  • Odpowiedz
  • 0
@testowyandrzej: Chlebek był brany z cerfurowej chlebiarni za kasami. Tej obok serów. Takie mikro stoisko przy przejściu. Chlebowa pani kroiła i ładnie pakowała. Naprawdę Złoty Graal wśród marketowych chlebów.
  • Odpowiedz