Wpis z mikrobloga

#gotujzwykopem Czy ktoś jeszcze gotuje na wigilię czarny barszcz? U mnie w rodzinie zawsze taki był, ale nigdy u nikogo innego go nie spotkałam. Czysty, klarowny, grzybowy wywar koniecznie z olejem rzepakowym, podawany z uszkami i grzybami.
  • 18
  • Odpowiedz
  • 0
Nie jest to zupa grzybowa, jest na soku z kiszonej kapusty, chociaż prababcia robiła podobno jakiś zakwas. Nigdzie nie znalazłam informacji o czymś takim.
  • Odpowiedz
  • 0
@syn_czlowieczy: jeszcze nie dostąpiłam zaszczytu ( ͡° ͜ʖ ͡°), a poważnie to obecnie mama go gotuje, chyba powinnam już zacząć się uczyć, wiem że idzie masa grzybów i warzywa na wywar a potem sok z kapusty i olej tłoczony na zimno, o dokładny przepis musiałabym zapytać
  • Odpowiedz