Chatka - pyszne ciasto na zimno
Czas przygotowania: 10-15 min.
Składniki:
5-6paczek herbatników
600dg twarogu białego (trzykrotnie mielonego)
1 żółtko
1 szklanka cukru pudru
1 cukier wanilinowy
250g masło roślinne
folia aluminiowa
opcjonalnie: łyżka kakao
Ser powinien być zmielony trzykrotnie, ponieważ w innym wypadku czuć grudki. Jeżeli nie uda się na kupić sera mielonego trzykrotnie to można kupić zwykły i zmielić go samemu dwa razy w maszynce do mielenia (tak ja zrobiłem).
Do sera dodajemy masło, żółtko, cukier puder i cukier wanilinowy i wszystko miksujemy aż uzyskamy jednolitą masę. Jest ona już jadalna i można ją zacząć jeść :p
Teraz najbardziej pracochłonna czynność podczas "pieczenia" tego ciasta, składanie ciastek. Rozkładamy herbatniki tak jak na zdjęciu. Herbatniki kładziemy spodem do góry (na zdjęciu jest specjalnei położone jedno w zły sposób).
Na środek nakładamy masę, którą ukręciliśmy i składamy boczne ciastka do środka tworząc trójkąciki, zawijamy folię i zaklejamy jakimś plastrem.
Nasze "baraki" wkładamy na ok. godzinę do lodówki. Ze składników, podanych w przepisie powstają 4 baraki o długości 4 herbatników (jak je bardziej nafaszerujemy to wyjdzie mniej, jak będą chudsze to więcej, co kto lubi).
Można już je konsumować, chociaż ja zazwyczaj zostawiam je na noc w lodówce, wtedy herbatniki są bardziej miękkie.
Om Nom Nom Nom, smacznego!
WAŻNE: Ciasto przetrzymujemy zawinięte w folię w lodówce!
p.s. masę można podzielić na 2 części i do jednej dodać kakao, wtedy ciasto będzie 2smakowe, można tez je polać np. polewą czekoladową, ale wtedy ciężko się je trzyma w ręku :)
Komentarze (72)
najlepsze
:-)
Mielenie w domu jest o 50% skuteczniejsze.
Nie jadłem tego jakieś 25 lat!
@kamdz:
Dzięki za przepis. Muszę pogadać dziś z córką:)
http://o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl/id,3140811,title,-3Bit,index.html?ticaid=6db2e
Jest... po prostu niebo w gębie.
@3ddy: Świetny przepis! Dobrze, że jest już późno, bo poszłabym do sklepu po potrzebne produkty!