kupiłem płytę Solgazu z 4 palnikami dość dawno (już po gwarancji), wczoraj mi umarła dodzwoniłem się w końcu do serwisu (2 x zamawiałem rozmowę zero odzewu) w końcu przez centralę uprzejma pani zapisała mój numer i serwisant oddzwonił i dowiedziałem się że:
- moja wina że znikały mi cyferki (siła gazu) bo stawiałem rozgrzany garnek. Moje pytanie jaki dureń projektuje tak aby to w ogóle było możliwe? Czy tak trudno zrozumieć że
No przecież właśnie z tych badań wynika, że czas ogrzania 1L wody przy równoczesnym uruchomieniu kuchni SOLGAZ i klasycznej gazowej, będzie krótszy dla klasycznej!!! Jest to zgodne z tym co pisałem. Po prostu, zwykła kuchnia gazowa ma palniki odkryte, które grzeją bezpośrednio naczynie. Natomiast kuchnia SOLGAZ musi wpierw ogrzać tę dupną tafle szkła, co jest po pierwsze stratą energii ale także stratą czasu! O tym właśnie pisałem.
Mam kilka pytań do firmy Solgaz odnośnie eksploatacji płyty GPC-4 która w moim przypadku zasilana jest gazem z butli.
Zanim zacznę dodam że płyta nam się podoba ale jest pewne ale.....
Na filmiku instruktażowym w pewnym momencie w ruch idzie skrobak, jest cif, płyn do szyb ja jeszcze używam preparatów do płyt ceramicznych i indukcyjnych i za każdym razem musze używać skrobaka, oczywiście płyta po pół roku użytkowania jest dość mocno porysowana
Mam tą płytę i niestety nie jest bez wad. W płytach ceramicznych i indukcyjnych płyta grzeje się tylko pod garnkiem (patelnią) natomiast ta płyta jest w większości gorąca przez kanały odprowadzające spaliny. W czym problem? Cokolwiek kapnie na nią to się przypala. Trzeba skrobać skrobakiem, bo samą wodą się nie wyczyści. Pierwszym użyciem było smażenie wątróbki i to była porażka - godzina czyszczenia i przeklinanie (tyle kasy...). Miałem płytę ceramiczną i takiego
Komentarze (245)
najnowsze
- moja wina że znikały mi cyferki (siła gazu) bo stawiałem rozgrzany garnek. Moje pytanie jaki dureń projektuje tak aby to w ogóle było możliwe? Czy tak trudno zrozumieć że
Tajemnica solgaz polega na tym, że katalizator nie spieka się w tych warunkach. "
1. Oczywiście, że płomień jest. Gdyby nie było płomienia to do czego służy iskrownik koło palnika? Czyż nie do zapalania gazu - to chyba oczywiste.
2. Na Solgazie piszą, że ich urządzenie zużywa mniej gazu w porównaniu do klasycznej kuchenki. Śmiem w to wątpić. Aby, powiedzmy
No przecież właśnie z tych badań wynika, że czas ogrzania 1L wody przy równoczesnym uruchomieniu kuchni SOLGAZ i klasycznej gazowej, będzie krótszy dla klasycznej!!! Jest to zgodne z tym co pisałem. Po prostu, zwykła kuchnia gazowa ma palniki odkryte, które grzeją bezpośrednio naczynie. Natomiast kuchnia SOLGAZ musi wpierw ogrzać tę dupną tafle szkła, co jest po pierwsze stratą energii ale także stratą czasu! O tym właśnie pisałem.
Jak już pisałem,
Poza tym tu badania, które potwierdzają nasze 50%: KLIK
Zanim zacznę dodam że płyta nam się podoba ale jest pewne ale.....
Na filmiku instruktażowym w pewnym momencie w ruch idzie skrobak, jest cif, płyn do szyb ja jeszcze używam preparatów do płyt ceramicznych i indukcyjnych i za każdym razem musze używać skrobaka, oczywiście płyta po pół roku użytkowania jest dość mocno porysowana