Polewki, kwas i piwo: przysmaki dawnych Słowian
Współczesna kuchnia polska pełnymi garściami czerpie ze spuścizny przodków. To dzięki dawnym Słowianom na naszych stołach zagościły między innymi wędzonki, żurek, razowy chleb czy piwo, a kiszonki urosły do rangi narodowej specjalności. O...
R.....k z- #
- #
- #
- #
- 49
Komentarze (49)
najlepsze
Kiedyś właśnie kupiłem coś takiego i tak było napisane na etykiecie...
Piwko dobra sprawa ale w innych okolicznościach :)
Sztuka mięsa, do tego kiszonka i miód pitny... :)
Wydaję mi się, że wspomniana ciągłość została przerwana przez okres PRLu, kiedy to chodziło przede wszystkim o zaspokojenie głodu, a nie upodobań podniebienia. Wcześniej nasza kuchnia była bogata w różne smaki, a ten okres mocno ją niestety zubożył. Na szczęście dawno zapomniane przepisy są przypominane, a nasze tradycje kulinarne powoli przywracane.