Moda na zapiekanki wzięła się z ceny i dostępności produktu... Przez niski pułap wejścia w interes, każdy Janusz mógł założyć swoją budkę z zapiekankamk
Bardzo mi się podoba, że ten przepis na zapieksa zawiera tymianek, szałwię, oliwę z oliwek i podkreśla, że pieczarki do dobrej ulicznej zapiekanki winny być usmażone al dente ( ͡°͜ʖ͡°)
@broncoy: ja swego od pewnego czasu osiągnąłem mistrzostwo w dziedzinie zapieksów. Wszyscy chwalą że poziom jak z PKSów wczesnych lat 90tych. Jak robię zapieksy to po osiedlu wieje PRLem.
we Wrocławiu najlepsza była knysza. Po remoncie dworca znikły wszystkie budki przed dworcem i wszystkie ze środka dworca. Było z 8 miejsc gdzie można było ją kupić. Teraz zostało tylko jedna,droga i mało smaczna w porównaniu z tamtymi. Ma ktoś jakiś przepis na knysze?
Właśnie dużo mięcha - takiego jak do hamburgera. W Krk też w kilku miejscach można dorwać.
@tebezoo: Knysza to bękart ze związku hamburgera i kebaba. Bułkę na kebab przypiecz, usmaż mięcho na hamburgery, dodaj dodatki jakie lubisz (najczęściej spotykane: sos śmietanowy, sos ostry, kukurydza, papryka marynowana, ogórek kiszony/marynowany, pomidor, sałata, )
@Krawwo: E tam, w Radomiu na Moniuszki (tam gdzie najlepsze zapiekanki są) zawsze kolejka :> To chyba o galeriach mówisz i o super trendy wege posiłkach :P
@rissah: Tam nie zapieksy, a kiełba z niebieskiej nysy. Sami robili kiełbasę, a na miejscu piekli nad drewnianym ogniem na widłach. Do tego oranżada w butelce i cały gastroświat w weekend się tam praktycznie stołował.
Komentarze (42)
najlepsze
Komentarz usunięty przez moderatora
#gimbynieznajo
Wyobraziłem sobie taką szarą, klejącą się maź z pieczarek :( Dlaczego...
Właśnie dużo mięcha - takiego jak do hamburgera. W Krk też w kilku miejscach można dorwać.
@tebezoo:
Knysza to bękart ze związku hamburgera i kebaba. Bułkę na kebab przypiecz, usmaż mięcho na hamburgery, dodaj dodatki jakie lubisz (najczęściej spotykane: sos śmietanowy, sos ostry, kukurydza, papryka marynowana, ogórek kiszony/marynowany, pomidor, sałata, )
http://www.johnsonville.com/recipe/italian-sausage-deep-dish-pizza/image/Italian_Sausage_Deep_Dish_Pizza.jpg