POTWIERDZONE - witamina C niszczy komórki raka jelita grubego!
A jednak - witamina C w dużych dawkach niszczy raka! twierdzą naukowcy z . Wyniki najnowszych badań naukowców z Cornell University w Nowym Jorku publikuje tygodnik "Science".
uisybz z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 218
Komentarze (218)
najlepsze
Komentarz usunięty przez moderatora
Trzeba jeszcze taką substancję jakoś dostarczyć do komórek rakowych, a w ciele człowieka jest to jakby trochę trudniejsze niż na szkiełku w laboratorium.
Ten sam problem z kapsaicyną - w laboratorium zabija, ale w rzeczywistości nie ma jej jak zastosować.
http://biotech.gsu.edu/houghton/4564/PPT%20Presentations/Yun'15(VitC_GAPDH_S-LC).pdf
nic nie zniszczyło, nic nie wyleczyło, guzy bez problemu rosły sobie dalej i zabijały każdą z tych myszy, tyle że trochę wolniej.
Witaminę C brałeś w postaci tabletek czy owoców i warzyw? Bo jeśli to drugie, to prędzej błonnik pomógł.
Witamina C (mg/100 g produktu)
Mandarynka 26,7
Pomarańcza 53,2
Cytryna 53
Grejfrut 31,2
Truskawka 58,8
Papryka 242,5
Z cytrusami i witaminą C jest poniekąd jak z szpinakiem i żelazem. Notabene, ciekawostką jest, że pewne niewielkie ilości witaminy C znajdują się w żółtku jajka, wątrobie i nerkach, dlatego też
@Szczepienie: przydałby się jeden jedyny odnośnik, ale do tego konkretnego badania w którym dożylna witamina C miała taki właśnie efekt. Niech zgadnę, zgubił się gdzieś po drodze?
Ja już 100 lat temu to wiedziałem, od mojej babci. Kazała zawsze jeść świerze owoce, bo tam są zdrowe witaminy, C, A, D ITP. Marchewka bardzo dobra na wzrok, leśne jagody( już nie pamiętam), ale zarąbiste jako naturalne zioło, agrest, czarna i czerwona porzeczka...
@mistrz_patelni__: Przypadkiem trafiłeś, pierwszą witaminę (B1 - ale NIE z owoców) Kazimierz Funk wyodrębnił 105 lat temu. Znaczy POJĘCIE witaminy stworzył rok później.