Typy i rodzaje mąki
Co oznacza dany typ mąki? Podziału mąki na poszczególne typy dokonuje się poprzez spalanie mąki w specjalnym piecu, w temperaturze około 1000⁰C. Czym bardziej mąka jest oczyszczona, tym mnie…
AleTorcik z- #
- 75
- Odpowiedz
Co oznacza dany typ mąki? Podziału mąki na poszczególne typy dokonuje się poprzez spalanie mąki w specjalnym piecu, w temperaturze około 1000⁰C. Czym bardziej mąka jest oczyszczona, tym mnie…
AleTorcik z
Komentarze (75)
najlepsze
Przykładowo w minione żniwa w wiekszosci Polski było mokro i nie dało sie na czas i sucho zmłócić zbóż.
Przez to te miały słabą jakość (szczególnie niską liczbę opadania, białko i gęstość)*
Problem był na tyle istotny, ze młyny, zeby miec co mielic, nawet poobnizały parametry skupowe. Byleby sprzedawca przywiózł towar, ktory nie śmierdzi (stęchlizną spowodowaną nadmierną wilgotnością) i nie ma robaków i już było ok.
W
@lukaschels: To nie o tę susze chodzi.
Masz racę, cały czas brakło wody, ale akurat jak pszenica dojrzała i trzeba było ją kosić, to przyszły deszcze i tak 2 czy 3 tygodnie przepadywało nie dając jej zebrać.
I to te 20 dni opadów pod koniec lipca i z początku sierpnia narobiły takich problemów.
Wcześniejszy przebieg
lnik
Wg polskich norm zawartość popiołu w mące 450 może wynosić nie więcej niż 0.5%, ponadto typ nie określa sztywno zawartości popiołu tylko określa jego przedział zawartości.
W artykule brak wyjaśnienia dlaczego akurat popiół jest wyznacznikiem jakości i składu mąki oraz co się z tym wiąże.
Bzdura, to domniemanie autora.
@Analityk:
Dokładnie. Wypieki typu graham czy pełnoziarniste maja wiadome zalety w postaci większej ilości mikro/makroelemetów.
Ale mają też mniej znane wady takiej jak: wyższą zawartość pestycydów, oraz wyższą zawartość szkodliwych pleśni i grzybów i ich metabolitów w postaci mykotoksyn - oczywiście wszystko niby w granicach normy, ale kto ich tam wie.