@pawellost: Chciałbym Ciebie widzieć jak się śmiejesz, zapewne kiedy usłyszysz coś śmiesznego dystyngowanie lekko się uśmiechasz mówiąc "ohoho, przewyborne".
Opamiętajcie się, Jędrek opowiada coś śmiesznego słuchaczom, a jak zwykle jeden z drugim siądzie przed kompem i mu przeszkadza że ktoś się śmieje na filmiku.
Wypieku chleba nauczyliśmy się od Gotów, ale szybko został on udoskonalony, tak że już w XIII w. w Krakowie wypiekano kilkanaście jego rodzajów a oprócz tego ciasta nadziewane słodkim serem, przyprawiane makiem, miodem i korzeniami. W pieczeniu wykwintniejszych ciast przodowały liczne klasztory, wypiekając je masowo w dniu święta klasztornego patrona. Był to tzw. "chleb klasztorny". Chleb otaczany był w Polsce od niepamiętnych czasów niemal
@Gprre: ciekawą sprawą jest to że chleb biały był traktowany jako luksusowy wypiek i jadano go na szlacheckich stołach, a chleb razowy, który teraz jest czymś pożądanym był chlebem pospólstwa.
Niezależnie czy opowiadałby o kaczkach znających system binarny, czy też dziewicach latających na kostkach brukowych nienawiści i tak mu uwierzymy - tak było i koniec. "In Jędrek we believe"...
Komentarze (88)
najlepsze
Opamiętajcie się, Jędrek opowiada coś śmiesznego słuchaczom, a jak zwykle jeden z drugim siądzie przed kompem i mu przeszkadza że ktoś się śmieje na filmiku.
Wypieku chleba nauczyliśmy się od Gotów, ale szybko został on udoskonalony, tak że już w XIII w. w Krakowie wypiekano kilkanaście jego rodzajów a oprócz tego ciasta nadziewane słodkim serem, przyprawiane makiem, miodem i korzeniami. W pieczeniu wykwintniejszych ciast przodowały liczne klasztory, wypiekając je masowo w dniu święta klasztornego patrona. Był to tzw. "chleb klasztorny". Chleb otaczany był w Polsce od niepamiętnych czasów niemal