@naydah: uja odtworzyli, niczego nie odtworzyli bo jedyne co moga to podejzewac jak to moglo wygladac i smakowac. Nie znany proces technologiczny ani surowce... a nawet jak by znali to surowcow nie pozyskaja bo zboza jakie kiedys uprawiano znaczaco sie roznia od obecnych. Tak samo chmiel czy drozdze wziete z powietrza.
Ciekawe czym to fermentowali i do ilu blg zeszło. Artykuł nie mówi o żadnych szczegółach dot. tego piwa. Toć to czysta reklama i zaproszenie do pubu xD
pare zagranicznych browarów od dawna warzyło jopejskie wcześniej i jeden polski piwowar też wypuścił serię więc to,że nikt współcześnie go nie uwarzył to zwyczajnie nieprawda.
Polskie piwowarstwo kraftowe/rzemieślnicze to rak, a konsumenci to przerzuty. Pamiętam jak sytuacja wyglądała kilka lat wstecz: 1 sklep na 300-tysięczne miasto, pinta, alebrowar i od wielkiego dzwona jakiś nowy kontraktowiec zrodził coś. Pinta - co wypust to wow, alebrowar - podobnie, jakiś nowy kontraktowiec, hmm, dobre. Człowiek pił te ipy sripy, cda i inne waizeny i jarał się, że odkrywa nowe smaki, że może pogadać w specjalistycznym sklepiku. Co miesiąc można było
@kamillus: skończ mi tu #!$%@?ć. Nie chodzi mi o eurolagera, tylko o dobrego czeskiego pilsa, nie mam na myśli eksportowanego urquella. Istnieje coś takiego jak dobry lager, pozbawiony wad, z ewidentną goryczą, o czystym profilu. "Zwykłe" piwo może być smaczne.
@Oude_Geuze: No ale w czym to przeszkadza? Aipa z Kormorana dalej wychodzi, browary regularnie warzą swoje najpopularniejsze piwa (Atak chmielu, Rowing Jack, Pacyfik itp, itd.) , a z tego że wybór jest większy należy się tylko cieszyć, większa szansa że każdy znajdzie coś dla siebie. To jak narzekanie że " za komuny było lepiej" bo np. były dwie marki mydła, proszku czy czegokolwiek, a teraz to tyle tego narobili że człowiek
#!$%@? z "typowo degustacyjnym piwem", mogli się w ogóle nie fatygować. Ale, jakby się komuś chciało odtworzyć genialny, produkowany w Moskwie od kilkuset lat rosyjski likier "Staryj Arbat", dostępny jeszcze za komuny, który permanentnie zniknął z rynku, to co innego!
Komentarze (71)
najlepsze
Komentarz usunięty przez moderatora
Nie znany proces technologiczny ani surowce... a nawet jak by znali to surowcow nie pozyskaja bo zboza jakie kiedys uprawiano znaczaco sie roznia od obecnych. Tak samo chmiel czy drozdze wziete z powietrza.