Po co w piwie chmiel? | Uwaga! Naukowy Bełkot
Bez bicia przyznam się - to nie jest film autorstwa piwnego eksperta. Jestem raczej "okazyjnie-przypadkowym" piwoszem. Nie mniej - piwo to bardzo wdzięczny tema z naukowego punktu widzenia - chemia, biochemia, fizyka... Zmotywowało mnie, żeby dowiedzieć się więcej o roli chmielu w jego warzeniu
dkm17 z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 121
Komentarze (121)
najlepsze
@kopyr się #!$%@? jak zobaczy to Tyskie g....
Zimne piwko w letni gorący dzień :)
O tym teraz marzę przy minus 15 stopniach.
Świetny odcinek!
Świetna forma, świetna treść, czekam na następne z serii!
https://pl.wikipedia.org/wiki/Podpiwek
https://pl.wikipedia.org/wiki/Kwas_chlebowy
https://amatorpiwa.blogspot.com/2014/01/czym-rozni-sie-podpiwek-od-kwasu.html
Po całej tej degustacji wnioski nasuwają się same – wygląda na to, że podpiwki i kwasy chlebowe są bardzo do siebie podobne. Różnią się tylko niewielkimi niuansami smakowymi i myślę, że w ślepej próbie nie potrafiłbym wskazać, co jest czym. Nie ulega jednak wątpliwości, iż są to smaczne, a niektóre nawet
Komentarz usunięty przez moderatora
Czy na pewno?
Moim zdaniem autor wziął ok. 5 tys. PLN na rękę, więc film zdecydowanie wartościowy.
To, że powiela znane od dawna fakty ubrane w "naukowy bełkot" niczego nie zmienia. Nadal to tylko opłacona z góry reklama browaru.
Komentarz usunięty przez moderatora
@aleksiej-trexlebov: Roślina jest pochodną związku chemicznego?
*spektrometrii.
Spektograf to jeden typ urządzeń do pomiarów, aczkolwiek i tak szersza grupa to spektrometry (do których też zalicza się spektrograf)
sfermentować można wszystko co zawiera cukry proste (mono- di- lub trisacharydy). O ile rzygi kwalifikują się, to asfalt już nie bardzo.