Jedzenie w Polsce gorsze niż w Niemczech? Prześwietliliśmy składy...
Produkty w Niemczech są lepsze i zdrowsze niż te sprzedawane w Polsce - tak uważa wielu konsumentów, ale o różnicach mówi też raport UOKiK. Postanowiliśmy to sprawdzić na własnej skórze. Porównaliśmy składy
xxlook z- #
- #
- 60
- Odpowiedz
Komentarze (60)
najstarsze
UOKiK przebadał 101 produktów. Znaczące różnice dostrzegł w przypadku 12. Tym samym pokazał, że w prawie 90% przypadków analogiczne produkty polskie i niemieckie są tej samej jakości. UOKiK stwierdza, że w 2 przypadkach produkty polskie są lepsze, natomiast w 10 dostrzega uchybienia na niekorzyść polskich wersji. Przyjmując te ustalenia za poprawne, widzimy, że miejsko-wiejska legenda dotyczy mniej więcej CO DZIESIĄTEGO kupowanego produktu. Daleko tu od wielkiego przemysłowego spisku realizowanego
Większość tych produktów ma porownywalne ceny. A na pewno nic nie kosztuje 3-4 razy więcej za zachodnią granicą.
Komentarz usunięty przez moderatora
Kupujcie dalej te same proszki, co w polskich marketach, drożej od brzuchatego ciecia z paki jego passata, debile.
Po pierwsze, to wynika to ze specyfiki społeczeństwa. Niemcy rygorystycznie stosują się do instrukcji dawkowania, w Polsce sypane jest na oko a większość ludzi nigdy nawet nie spojrzeli na instrukcję na opakowaniu, przez co tą chemią z niemiec notorycznie rozpieprzają
Komentarz usunięty przez moderatora
Batonik Pawełek:
Składniki
czekolada mleczna 50% (cukier, tłuszcz kakaowy, mleko pełne w proszku, miazga kakaowa, serwatka w proszku (z mleka), tłuszcz mleczny, emulgatory: lecytyna sojowa i E 476, aromat), cukier, mleko zagęszczone słodzone, syrop glukozowy, spirytus (2,3%), tłuszcz roślinny (palmowy), mleko pełne w proszku, serwatka w proszku (z mleka), substancja utrzymująca wilgoć (inwertaza), aromaty, emulgator (lecytyna sojowa)