Pozwolę sobie na kradzież postu z forum o alkoholach domowych z przepisem na gin użytkownika Juliusz (przepis sprawdzony i jest super)
Przygotuj ~20L zacieru z cukru do drożdży Turbo (które przerobią 7kg cukru). Przedestyluj szybko (odbierając 50ml przedgonu), potem drugi raz dokładnie (albo w kolumnie raz a dobrze). Staraj się mieć destylat około 65%-70%
ZAUWAŻ - napoje smakowe muszą być przygotowane z przedniej jakości destylatu (i tu właśnie gra ważną rolę kolumna).
@kornel15e wybacz, że Cię wołam bo nie jestem pewna czy jesteś autorem filmu. Jeżeli nie to wybacz, a jeżeli jesteś twórcą alkoholowej serii, to moja jedna prośba na przyszłość. 50 gramów, 100 gramów. Gramów, nie gram jeżeli mówisz o liczbie mnogiej. Gram to mianownik liczby pojedynczej, podobnie jak kilogram, a z tym jakoś nikt nie ma kłopotu – nikt nie mówi – 100 kilogram.
Do Rady napisała kobieta zaniepokojona tym, że coraz
Prawilnie przypominam że destylacja alkoholowa (nawet gotowej wódki) jest nielegalna. Ogólnie jeśli ktoś nie jest pasjonatem to przerost formy nad treścią bo już gin lubuski jest całkiem dobrej jakosci i nie trzeba tyle roboty poświęcać.
wyrabianie napojów spirytusowych bez odpowiedniego wpisu do rejestru jest zakazane i podlega karze (tak jak do tej pory – do 1 roku pozbawienia wolności), a wyrabianie ich w znacznych ilościach – karze odpowiednio surowszej (do 2 lat),
Sprzęt ma bardzo ładny, gustowny i z epoki. Ale po co? po co tyle roboty i po co tyle wydawać? Wystarczy przerobiona beczka po piwie z prostą chłodnicą w przypadku wysokogatunkowych alkoholi smakowych, albo do tego kolumna w przypadku alkoholi neutralnych. Tanio łatwo, szybko i skutecznie... Ale mniej stylowo
@Kapitan-Planeta: chyba nie tylko o styl chodzi. Whisky, brandy, rum i czasem gin robią w miedzianych destylatora. 1.Miedź pochłania związki zawierające siarkę i komórki drożdży, które powstają podczas fermentacji, a ich obecność w jest niepożądana. Związki siarki i komórki drożdży śmierdzą. 2. Miedź sprawia, że destylat jest słodki. 3. Miedź obniża możliwość infekcji bakteryjnej. 4. Miedź znakomicie przewodzi ciepło, co pomaga w równomiernym rozprowadzaniu ciepła i w schładzaniu oparów. 5. Miedź
@Lakaman21: 1. słyszałem o pochłanianiu siarczanów - kiedyś robiłem testy z filtrem miedzianym, ale nie stwierdziłem organoleptycznie znaczącej różnicy. Może jest niewielka, a może mam niewyrafinowany smak. Co do komórek drożdży to mogą one być w zacierze. Pod wpływem temperatury produkują jakieś estry - a te śmierdzą niemiłosiernie. Wątpię, żeby miedź poradziła sobie z tym syfem. Ale może jestem człowiekiem małej wiary. Wytrącenie drożdży z płynu przed gotowaniem jest dla mnie
Komentarze (57)
najlepsze
Przygotuj ~20L zacieru z cukru do drożdży Turbo (które przerobią 7kg cukru). Przedestyluj szybko (odbierając 50ml przedgonu), potem drugi raz dokładnie (albo w kolumnie raz a dobrze). Staraj się mieć destylat około 65%-70%
ZAUWAŻ - napoje smakowe muszą być przygotowane z przedniej jakości destylatu (i tu właśnie gra ważną rolę kolumna).
ps. przepis fajny ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@dildo-vaggins: (・へ・)
1.Miedź pochłania związki zawierające siarkę i komórki drożdży, które powstają podczas fermentacji, a ich obecność w jest niepożądana. Związki siarki i komórki drożdży śmierdzą.
2. Miedź sprawia, że destylat jest słodki.
3. Miedź obniża możliwość infekcji bakteryjnej.
4. Miedź znakomicie przewodzi ciepło, co pomaga w równomiernym rozprowadzaniu ciepła i w schładzaniu oparów.
5. Miedź