Dlaczego marnujemy jedzenie? Nie umiemy planować zakupów...
"Najczęściej wyrzucamy pieczywo, warzywa, owoce, wędliny. Ponad 50 procent całości marnowanego jedzenia marnuje się w naszych domach" - mówi w rozmowie z dziennikarzem RMF FM Karolem Pawłowickim, Kuba Walasek ze startupu Too Good to Go Polska, dzięki któremu możemy ograniczyć wyrzucanie...
Szewczenko z- #
- #
- #
- 7
Komentarze (7)
najlepsze
Ale jedzenie wyrzucane w domu to tylko malutka część marnowanego jedzenia, większość marnują rolnicy którym nie zawsze opłaca się zbierać to co wyrosło na polu czy w sadzie (np jeśli owoce nie są idealne nie opłaca się płacić za ich zrywanie bo nikt ich nie kupi po cenie która pokryła by koszty zrywania, lepiej poczekać aż spadną
Żeby nie marnować jedzenia, trzeba doświadczyć głodu - to uczy szacunku do niego.