Jak ktoś mieszka w Krakowie/okolicach to polecam wybrać się na zapiekanki do skawiny naprzeciw dworca PKP. Niebo w gębie i smak dzieciństwa oczywiście tego przed era mikrofalówek.
@okin: to są pieczone gotowce, kiedyś były zdecydowanie uczciwsze. W Krakowie zapiekanki które robią na miejscu, na specjalnie dla nich wypiekanych bułkach i nie zmieniły smaku przez 3 dekady znam jedne - bieńczyckie.
moja ciotka w latach 80 robiła - wschodnie "hot-dogi" czyli sztangle napychane właśnie nadzieniem grzybowo-cebulowym -takim jak robisz na filmie - no i z pieprzem ma się rozumieć. Niebo w gębie. Do dzisiaj robię i każdy jak wszama ma banana zamiast ust. Proste, szybkie, pyszne. Sera nie trzeba.
@alfisko: [https://www.doradcasmaku.pl/przepis-sztangle-nadziewane-pieczarkami-272107](https://www.doradcasmaku.pl/przepis-sztangle-nadziewane-pieczarkami-272107) bułki hotdogówki, zwane też paluchami, tylko nie z marketu, a z piekarni.
@MOSS-FETT wykopię Opie bandyto, ale przez ciebie w głowie cały dzieñ będzie mi siedziało. #!$%@?łbym, kiedyś to były zapiekanki, teraz nie ma zapiekanek.( ͡°ʖ̯͡°)
@DocentMarzanek: nom z pomidorami tak cienko, że ciężko to nazwać keczupem porównując z innymi, ale za to ciekawie przyprawiony co widać nawet po składzie i ma takich charakterystyczny smak. Jeśli to 30% koncentrat to w tych 34% keczupu to taka przyprawiona passata, tylko brzmi gorzej przez skład podany jako koncentrat bo mogliby napisać, że zużyto 112 / 140g pomidorów na 100g produktu i większość nie odróżni od wielu innych patrząc na
@wrukwiony: Kwasior, w przeciwieństwie do innego grubego wypokowego kuchty, umie gotować, tamten gotować nie umie, ale za to umie robić listy na 4000+ osób ( ͡°͜ʖ͡°)
O cholera, nie oglądałem go już tak długo i zupełnie go nie poznałem, rozrósł się chyba dwa razy wszerz. Ogólnie koło zapiekanki z PRL to nawet nie stało (przynajmniej ta z błotem pieczarkowym), znajomy miał budę i wiem jak robi się takie tradycyjne zapieksy. Cebule pieczarki i ser tarł na dużym oczku, całość mieszał i tak przygotowaną bazę kładł na bułkę.
@dogmeat: zdecydowanie ma sens, robiłem wielokrotnie i polecam, na samą bułeczkę polecam dać jakiegoś masełka/margaryny, wtedy bułka w środku jest soczysta a na zewnątrz chrupiąca.
Komentarze (149)
najlepsze
[https://www.doradcasmaku.pl/przepis-sztangle-nadziewane-pieczarkami-272107](https://www.doradcasmaku.pl/przepis-sztangle-nadziewane-pieczarkami-272107)
bułki hotdogówki, zwane też paluchami, tylko nie z marketu, a z piekarni.
#!$%@?łbym, kiedyś to były zapiekanki, teraz nie ma zapiekanek.( ͡° ʖ̯ ͡°)