Zakładam sad metodą naszych przodków, aby mieć pyszne owoce przez cały rok
W swoim gospodarstwie La Fuente Grzegorz buduje piękny, różnorodny sad pełen starych odmian drzew owocowych. Stosując tradycyjne metody przekazywane od wieków, Grzegorz szczepi drzewa od ponad 10 lat, traktując ich uprawę zarówno jako formę zachowania kultury, jak i mądrą inwestycję na...
jlr2019 z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 152
Komentarze (152)
najlepsze
@Deathblow: Sadex-Pol ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Dawniej jabłko to był przysmak, na który pozwolić sobie mogli bogatsi. Nie było też dostępu do innych owoców, takiej różnorodności smakow. Więc te jabłka wydawały się tak cudowne w smaku.
Gdyby ludzie chcieli je kupować to nadal ktoś by to produkował. Ale nie chcieli, więc już nikt nie produkuje. Nowe odmiany są bardzo smaczne, ale już nie mają tekiej przewagi smskowej nad inna żywnością. No i
A co do sprzedaży. Stare odmiany miały w sobie więcej cukru, przez co gniły w transporcie. Tak samo jest z pomidorami.
Z racji że gniły, nie były chronione, to dostępne były dosłownie 3 tygodnie w roku. Poza tym okresem były tylko z piwnic itp. Mój dziadek jeszcze w latach 70 sprzedawał zgnite jabłka normalnie do jedzenia. Ludzie wykrawali oczka i jedli to zdrowe. I to było normalne, że biedniejsi
Komentarz usunięty przez moderatora
ja mam:
Antonowke
Jonatana
Szarą Rentę/kulona muszę przyjrzeć się dokładniej owocowi
Malinówke
Cynamonowka Ananasowa
Pepina Linneusza
Złota reneta
Żelaźniak
Papierówka
Grochówka wielka
Ananas berżenicki
Kosztela
Jeszcze zbieram zrazy starych odmian i dzikich drzew co w pracy widzę by powiedzmy odkryć coś ciekawego.
Jeszcze mam kilka z tych nowoczesnych i też nieopisanych w ogrodzie obok oraz
Lobo
Szampion
Early geneva
A na wiosnę będę dzwonił po zrazy do instututu by kilka kolejnych
@Kotdog: Kosztela mi uschła i dosadzilem w tym roku znów.