Alkohol jest szkodliwy w każdej ilości, niezależnie od dawki (WHO)
Czas porzucić mit o lampe wina do kolacji poprawiającej krążenie. Alkohol klasyfikowany jest od dziesiątek lat jako substanacja kancerogenna z 1 grupy, gdzie znajdziemy tez m.in. azbest oraz promieniowanie radioaktywne. Należy także do najsilniej uzależniających i najbardziej szkodliwych narkotyków.
jegertilbake z- #
- #
- #
- #
- 423
- Odpowiedz
Komentarze (423)
najlepsze
Nawet najsilniejsze trucizny w bardzo małych dawkach są nieszkodliwe.
Można najwyżej badać ile wynosi dawka szkodliwa dla danej substancji.
Akurat tak się składa że alkohol jest bardzo powszechny w naszej diecie i zawsze był:
Praktycznie wszystkie owoce zawierają alkohole (w tym alkohol etylowy)
Również napoje mleczne takie jak kefir zawierają alkohol etylowy (kefir to nawet 0,5% czyli nie aż tak bardzo
Bez picia piwa spożywasz średnio około 5g alkoholu na dobę (w nabiale, pieczywie i owocach). Jeśli do tego dojdzie nawet słabe 5% piwo czyli dodatkowe 25g etanolu to takie 30g dla mężczyzny będzie to jeszcze dawka nieszkodliwa, ale dla kobiety to jest zbyt
Aby uniknąć negatywnych konsekwencji spożywania alkoholu, trzeba monitorować ilość wypijanego alkoholu. Na podstawie badań naukowcy WHO ustalili poziom spożywania alkoholu związany z przeciętnie najmniejszym ryzykiem szkód zdrowotnych. Warto je znać, bowiem mogą ułatwić ocenę aktualnego wzoru picia i podjęcie decyzji o ograniczeniu spożycia alkoholu.
Dla mężczyzn
W przypadku picia okazjonalnego spożywanie jednorazowo nie więcej niż 6 porcji standardowych (60 g 100% alkoholu), tzn. nie więcej niż 3 półlitrowe butelki piwa, 3
@billuscher: Jedni "krzyczą", inni nie 乁(⫑ᴥ⫒)ㄏ. Jeszcze tylko napisz legalizacji czego ;-).
Powinien być zakazany a każdy kto sądzi inaczej no cóż, powinno się go odizolować
No i generalnie ludzie po maturze którzy znają chociaż jakieś tam podstawy chemii za szkoły średniej.