Rolnik po 33 latach, dostał z dnia na dzień nakaz opuszczenia gospodarstwa!
Kryzys na rynku mleka pogłębia się, wiele mleczarni oferuje już ceny, które nie pokrywają nawet kosztów produkcji. Dlaczego mamy do czynienia z tak drastycznymi obniżkami?
AgroProfil z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 15
Komentarze (15)
najlepsze
Problemem jest nadmierna podaż spowodowana tym że z Ukrainy jedzie masa taniego i o bardzo różnej jakości ( często niespełniającego norm) surowca dla firm spożywczych.
Na dobrą sprawę u nas nikt nie kontroluje norm czy jakości ale już od niemieckiej granicy sanitarnej surowiec made in UA się często odbija.
Efekt jest taki, że
Jest jakiś problem z tym by prowadził działalność handlową. Nawet na bardzo małą skalę?
Mówisz o tym samym mleku które rolnik sprzedaje do
że sklepowego też można robić sery (byleby nie było uht). Niektóre sery wręcz powinny być z odtłuszczonego mleka (np parmigiano tak się powinno robić).
Ale skoro rolnik woli sprzedać do skupu po złotówce, to trudno.
Widocznie bardziej się opłaca.
A czy może czy nie to już się zgubiłem, kiedyś nie mógł później coś mieszali. Nie wnikam.