Nie wiem, czy sub-wykopy działają w ten sposób, że można się poradzić, ale ryzyk-fizyk. <br />
<br />
Mam schab bez kości i zamarzyły mi się steki. Znalazłem jakieś przepisy na steka ze schabu, w których powtarza się, że należy rozgrzać olej na patelni i smażyć mięso na bardzo gorącym, w jednym przepisie mowa o około minucie z jednej strony (lubię krwiste, więc mi to nie przeszkadza). <br />
<br />
Moje wątpliwości (wybaczcie, jestem zielony, ledwo robię schabowe i gotuję ziemniaki). Skąd mam wiedzieć, że olej jest już wystarczająco gorący? Znam sposób z chlapnięciem kroplą na tłuszcz, ale tym razem ma być bardzo gorący - czy ten sposób wystarczy? Kuchenka gazowa. Druga sprawa to ilość tego oleju - moja dziewczyna, z którą razem będziemy to robili, daje zawsze na patelnię cholernie mało oleju, co mnie złości, ale to już na inną opowieść. W każdym razie dla niej zawsze jest za dużo oleju na patelni. Potrzebuję wiedzieć ile go powinno być, najlepiej w milimetrach... Czy stek o grubości 1 cm ma być w nim do połowy, czy wystarczy tylko wąska warstewka czy jak.<br />
<br />
Będę wdzięczny za pomoc.
Komentarze (9)
najlepsze
To czy patelnia jest gorąca czy bardzo gorąca nie robi aż takiej różnicy.
ps. czym goretsza patelnia tym mniejsza szansa na przyklejenie