- 1
Hej piwowarzy!
Pomimo strasznych upałów uwarzyłem wczoraj heffeweizena. Muszę zdążyć na piątego września na wesele kumpla. Jako, że temperatury są niesprzyjające postanowiłem znieść pojemnik fermentacyjny do piwnicy gdzie panuje temperatura 16C. Niestety dzisiaj po pracy gdy zajrzałem do piwnicy okazało się, że fermentacja wcale nie ruszyła. Wszystko dlatego że użyłem drożdży Gozdawa BW-11 których temperatura pracy jest w zakresie 20-32C. Nie chce mi się tego targać 5 pięter na górę do mieszkania
Pomimo strasznych upałów uwarzyłem wczoraj heffeweizena. Muszę zdążyć na piątego września na wesele kumpla. Jako, że temperatury są niesprzyjające postanowiłem znieść pojemnik fermentacyjny do piwnicy gdzie panuje temperatura 16C. Niestety dzisiaj po pracy gdy zajrzałem do piwnicy okazało się, że fermentacja wcale nie ruszyła. Wszystko dlatego że użyłem drożdży Gozdawa BW-11 których temperatura pracy jest w zakresie 20-32C. Nie chce mi się tego targać 5 pięter na górę do mieszkania
grymberg via Android
- 2
Fermentacja ruszyła. Rozwiązanie jednak zadziałało.
Uwarzyłem 2 tygodnie temu Black IPA z zestawu http://www.homebeer.pl/pl/p/Piwo-domowe-Black-IPA-zestaw-ze-slodow/984. Wyszło 15 BLG jak zakładałem. Drożdże US-05.
Przy przelewaniu na cichą nie mierzyłem BLG bo wydawało mi się, że nie ma takiej potrzeby skoro 8 dni siedziało to sobie na burzliwej w temperaturze 20 st. Po zlaniu na cichą temperatura 17 st. C bo taką mam w piwnicy. Dzisiaj jak dodawałem chmielu na cichą zmierzylem BLG i wyszło 5,5.
Czy zacieranie
Jeżeli nie mieszałeś intensywnie to na powierzchni miałeś 67, a na spodzie gara 70 co może dać wystarczająco dekstryn.