Wpis z mikrobloga

Mirkowarzy, mam 100g Equinoxa, 50g Cascade i 50g Belmy, warzę AIPA 17 plato. Chcę to całe zużyć póki świeże, ma nieźle kopać. Czytałem, że Belma daje mdławe posmaki, ale na goryczkę jest ok, więc chciałem pójść tak:
-30g Belmy 60'
-30g Equinoxa 20'
-50g Equinoxa 5'
-20g Belmy 0'.
I na zimno zostanie 50g Cascade i 20g Equinoxa. Da radę?
#piwowarstwo
  • 11
@pawzub: @BrowarPERUN: Ja na equinox robię w piątek singla. Jakieś cenne porady/ uwagi? To będzie mój pierwszy singiel i w ogóle pierwsza warka oparta o moje przemyślenia. Mam 200g, słody 6kg pale ale, 0,5kg przenicznego (dla lepszej piany), 0,5kg karmelowego czerwonego (kolor plus może smak). Zacieranie "na wytrawnie" (61-63 st) jakieś 40 min i potem 71-73 jakiś czas. Może jednak tylko 68? Drożdże us-05, ale mam jeszcze gęstwę s-04.
@pawzub:
chyba jest ok :) przekonasz się w praktyce, 70g na zimno może dać średnio intensywne wrażenia.
@Mietek997:
pełne SH to dla mnie marnotrawienie chmieli. Na goryczkę coś tańszego, np. Iunga, a docelowy chmiel na aromat i na zimno.
7kg słodów to dość sporo. Ile litrów chcesz uzyskać? Jeśli chcesz na wytrawnie to 68-67 przez 90min zrobi robotę.
@Mietek997: karmelu daj 300g
Moim zdaniem można dać tańszy chmiel na goryczkę. Raczej jestem zwolennikiem chmielenia od 30 minuty, ale @BrowarPERUN ma dużo większe doświadczenie.
propozycja chmielenia (zakładając sam equinox):
60 - 25g
30 - 15g
15 - 15g
5 - 15g
0 - 15g
whirpool 15g
reszta na cichą