Aktywne Wpisy
kwasnydeszcz +63
musiałam zrobić mnóstwo badań do wizyty z medycyny pracy na studia (ekg, okulista, lipidogram, bilirubina, próby wątrobowe) no i wydrukowałam te wyniki razem z morfologia, bo mi zlecił lekarz przy okazji. no i baba tak patrzy i pyta:
- mięsa pani nie je?
- no nie
- szkoda. dlaczego nie je pani mięsa?
- ze względów ideologicznych
- no i ze względów ideologicznych ma pani anemię
czy to jest normalne, że lekarz
- mięsa pani nie je?
- no nie
- szkoda. dlaczego nie je pani mięsa?
- ze względów ideologicznych
- no i ze względów ideologicznych ma pani anemię
czy to jest normalne, że lekarz
rocky93 +585
Wstępna receptura:
pale ale 4 kg
biscuit 1 kg
karmelowy Cara Crystal 0,8 kg
czekoladowy Carafa II 0,4 kg
simcoe 30 g
cascade 30 g
chinook 30 g
zeus 30 g
safale us-05
Zacieranie na lenia w 68-65 *C, słody poza czekoladowym od początku, czekoladowy na ostatnie 20 minut.
Chmiele raczej wszystkie do gara, wrzucane na 3 razy, nie chcę na zimno nic rzucać tym razem.
Jakieś porady, sugestie?
#piwowarstwo
@pilot1123: To jaki czekoladowy zamówić zamiast tego? W Browamatorze zamawiam.
( ͡° ͜ʖ ͡°)
Z max 10-15 % bym dawał tych karmelowych.
Wrzuć to w jakiś program i dopasuj do stylu, tej carafy jak już to z 40 deko na moje oko.
Proponuję zrób wg receptury z książki Jamila Zainasheffa, a wyjdzie Ci prawdopodobnie lepsze niż Brown Foot:
5.5kg pale ale
0.5kg pszenicznego
0.5kg CaraPils Dextrin Malt
0.5kg Crystal (40'L)
0.3kg czekoloadowy (420'L)
chmiele:
Nothern Brewer 6.5%, 60g - 60minut
Nothern Brewer 6.5%, 30g - 15 minut
Cascade 6%, 40g - 10 minut
http://www.browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=6&przedm=1572325