Wpis z mikrobloga

Mirkowi piwowarzy, składam właśnie recepturę na India Brown Ale, moglibyście doglądnąć? Chcę uzyskać 16% ekstraktu, inspiruję się piwem Brown Foot z AleBrowaru.

Wstępna receptura:
pale ale 4 kg
biscuit 1 kg
karmelowy Cara Crystal 0,8 kg
czekoladowy Carafa II 0,4 kg

simcoe 30 g
cascade 30 g
chinook 30 g
zeus 30 g

safale us-05

Zacieranie na lenia w 68-65 *C, słody poza czekoladowym od początku, czekoladowy na ostatnie 20 minut.
Chmiele raczej wszystkie do gara, wrzucane na 3 razy, nie chcę na zimno nic rzucać tym razem.
Jakieś porady, sugestie?
#piwowarstwo
  • 12
Tak się kończy jak początkujący piwowar bierze się za układanie receptury. Bardzo za dużo biscuita i karmeli. Wyszłoby Ci coś okropnego.
Proponuję zrób wg receptury z książki Jamila Zainasheffa, a wyjdzie Ci prawdopodobnie lepsze niż Brown Foot:

5.5kg pale ale
0.5kg pszenicznego
0.5kg CaraPils Dextrin Malt
0.5kg Crystal (40'L)
0.3kg czekoloadowy (420'L)

chmiele:
Nothern Brewer 6.5%, 60g - 60minut
Nothern Brewer 6.5%, 30g - 15 minut
Cascade 6%, 40g - 10 minut
@qzder: Dzięki wielkie, zrobię coś na wzór tej recepturki. Faktycznie z tą Carafą przesadziłem zdrowo, plułbym własnym piwem pewnie bo zobaczyłem, że przy Dry Stoucie którego warzyłem było tego słodu ledwo 0,1 kg. Skleroza, wybaczcie.