Wpis z mikrobloga

@magduska88: jak zrobić roladkę z drobiu żeby to się nie rozpadło? Ostatnio kupiłem pierś z kurczaka z zamiarem zrobienia roladki z serem pleśniowym, rozbiłem tłuczkiem i wyszło kiepsko - mocno nie waliłem, ale i tak poprzerywane, w dodatku nie było jakieś mega cienkie także zamiast rolady wyszło coś na kształt kieszonki.
@Camel665 Drób rozbijać trzeba delikatnie. Ja rozbijam tylko jednostronnie przez dwukrotnie złożona folie spożywczą (dzięki temu nie brudzimy kuchni rozpryskami z mięsa, ale zarazem widzimy co się dzieje z mięsem). Kotleciki do rozbicia nie mogą też być za cienkie.

Po rozbiciu nakładamy farsz (trzeba pamiętać aby było w nim jakieś spoiwo u mnie parmezan). Roladki można skuć wykałaczkami aby się nie rozwaliły i jak obsmażymy z innych stron to wykałaczki można wyjąć.