Wpis z mikrobloga

Ciekawostka na dziś ( ͡ ͜ʖ ͡)
Zielone ziarna kawowca.

Wiecie, że surowe ziarna kawowca wspomagają proces odchudzania, oczyszczają organizm z toksyn, działają przeciwzapalnie, zmniejszają rozwój komórek rakowych i opóźniają starzenie? To tylko kilka z właściwości „małej zielonej” ;)
Kwas chlorogenowy zawarty w ziarnach zielonej kawy ma korzystny wpływ na obniżenie wchłaniania cukrów z pokarmów. Substancja ta spowalnia metabolizm węglowodanów, przez co stymuluje nasz organizm do spalania tkanki tłuszczowej. Napar z surowych ziaren zalecany jest jako suplement, który pomoże nam w szybszym osiągnięciu celu, jakim jest utrata wagi.
Zielona kawa jest również idealna dla osób, które nie przepadają za smakiem palonej kawy, ale chciałyby skorzystać z jej pobudzających właściwości. Oba rodzaje naparu zawierają zbliżoną ilość kofeiny. Surowe ziarna pozbawione są jednak charakterystycznego dla kawy palonej zapachu i aromatu.

Jak ją przygotować?
Zieloną kawę pijemy podobnie jak klasyczną, czarną. Zmielone ziarna wsypujemy do filiżanki (ok. 3 łyżeczki) i zalewamy gorącą wodą, najlepiej o temp. 90 °C. Napar pijemy po 3-5 minutach parzenia. Smak kawy jest lekko cierpki, bardzo zbliżony do zielonej herbaty, ale ma aż trzykrotnie więcej antyoksydantów! Według uznania możemy dodać do niej łyżeczkę miodu.

#kawa #odchudzanie
  • 1