Aktywne Wpisy

KRZYSZTOF_DZONG_UN +106
Wysłałem przez ostatni miesiąc około 100 CV. Efekt – 1 rozmowa o pracę, na której zostałem odpalony i nie przeszedłem rekrutacji. Reszta ofert, na które aplikowałem CISZA.
Wysłałem przez ostatni miesiąc około 1000 zaproszeń/polubien na różnych aplikacjach randkowych. Efekt – 4 pary, z czego 3 to jakieś fejk konta/scamy i jedna – 36-letnia bezrobotna bambaryła z 3 bękartów. (Nie pytajcie czemu dałem jej lajka, po prostu każdego dodawałem).
Chciałem się wyprowadzić od
Wysłałem przez ostatni miesiąc około 1000 zaproszeń/polubien na różnych aplikacjach randkowych. Efekt – 4 pary, z czego 3 to jakieś fejk konta/scamy i jedna – 36-letnia bezrobotna bambaryła z 3 bękartów. (Nie pytajcie czemu dałem jej lajka, po prostu każdego dodawałem).
Chciałem się wyprowadzić od
źródło: temp_file1894165543150218648
Pobierz
3x32 +8
źródło: temp_file2776492941294131699
Pobierz

Tytuł: Strefa Pawłowa
Autor: Sławomir MIchał
Gatunek: Thriller psychologiczny postapo
★★★★★★☆☆☆☆
Pamiętam, że książkę kupiłem po tym jak na Mirko ktoś wrzucił wpis, że jego kumpel sprzed lat wygrał jakiś konkurs na debiut literacki i wydał książkę. A że nie była jakaś cholernie droga to postanowiłem sięgnąć.
Czuć duże podobieństwo do starej ruskiej i polskiej fantastyki, podobieństwa do "Pikniku na skraju drogi", czy "Stalkera" przychodzą momentalnie, nie tylko ze względu na motyw zamkniętej napromieniowanej strefy, do której postronni nie mają wstępu, lecz również w sposobie prowadzenia ksiązki. Opiera się głównie na dialogach i monologach głównego bohatera, jego przemyśleniach i obserwacjach świata. Wszystko przedstawiane jest w ciężkim, ponurym klimacie. Można mieć wrażenie, że jest nawet zbyt przegadana.
Sama książka podzielona jest na dwa rozdziały, pierwszy toczący się w oblężonym mieście i drugi już w tytułowej strefie pawłowa. Bardzo widoczne jest ciągłe poczucie niebezpieczeństwa u głównego bohatera, tak w mieście, jak i w strefie. Wpierw ze względu na otaczajacą wojnę i degenerację ludzi, a później strach przed własnym szaleństwem i niewiadomym czychającym w strefie.
Czytało się nawet dość dobrze, aczkolwiek miałem zbyt duże wrażenie, że "to już gdzieś było". No i nie do końca przekonała mnie kreacja głównego bohatera - naukowca Ilja Anrejewicza Pawluczenko, trochę jakby autor aż za bardzo chciał zrobić thriller psychologiczny i wrzucał temu bohaterowi do głowy wszystko co mógł wymyślić. Jakiś taki mało spójny się wydawał.
Ale ogólnie nie jest źle. Tym bardziej że to debiut, ciekawi mnie kolejna książka tego autora.
#bookmeter
źródło: comment_08fQZPfv9dEgXxNXDVTVrLNlhSBwwAfw.jpg
Pobierz