Wpis z mikrobloga

Idealny burger:

1. Kupujesz dobrej jakości mięso wołowe
2. Formujesz z niego ładne kotlety (tak nic z mięsem nie robisz przed) około 200 g wagi każdy.


3. Tak uformowane kotlety polewasz odrobinę oliwą i solisz i pieprzysz
4. Kładziesz na rozgrzaną patelnie (najlepiej grillową)
5. Do miseczki dajesz musztardę i bierzesz pędzelek
6. Po 2 minutach przekładasz burgera i smarujesz jego usmażoną stronę musztardą
5. Po 2 minutach przekładasz znowu i smarujesz jego drugą stonę musztardą
6. Smażysz każdą stronę z musztardą po minucie ( w sumie 2 x po 2 minuty i 2x po minucie)

Sos z sałatą;
- 2 łyżki majonezu
- Łyżka ketchupu
- Łyżeczka sosu tabasco
- Odrobina octu z cebuli, albo cytryny
- Poszatkowana sałata lodowa

Dodatki:
Ogórek konserwowy w plasterkach, cebulka grillowana, albo marynowana (plasterki cebuli marynujesz w odrobinie octu z białego wina i odrobinie soli),

TIP:
- można dać jeszcze ser na ostatnie smażeninie burgera na wierzch (wtedy na chwilę pokrywka nie za szczelnie)
- można dodać zasmażony bekon.
- bułka do burgera oczywiście musi też się podpiec

#gotujzwykopem #gotujzmikroblogiem
  • 6