Wpis z mikrobloga

4 666 - 1 = 4 665

Tytuł: Mitologia
Autor: Jan Parandowski
Gatunek: popularnonaukowa
★★★★★★★★★

Postanowiłem przeczytać powieść sf "Ilion" Simmonsa. Wyczytałem że na nowo opisuje wydażenia z klasycznej Iliady Homera. Zabrałem się więc za Iliadę, by później wyłapać wszystkie smaczki Iliona. Po rozpoczęciu Iliady zrobił mi się taki mętlik, że postanowiłem przeczytać Mitologię, żeby przypomnieć sobie kto jest kim.
Dla mnie Mitologia bardzo ciekawa. Oprócz powtórki z bogów i herosów, których każdy kojarzy, chociażby z krzyżówek, można dowiedzieć się skąd wzięły się nazwy jak Vortumnus czy Terminus, które przewijają się w życiu codziennym. Poznajemy też historię powstania nazw niektórych gwiazdozbiorów, tematem którym też zacząłem się interesować. Ogólnie cała masa pomniejszych postaci, które ciężko zapamiętać, ale można wyłapać różne ciekawostki, które zostają w głowie.

#bookmeter

Wpis został dodany za pomocą skryptu do odejmowania
!Dzięki niemu unika się błędów w działaniach
!Pobierany jest zawsze ostatni wynik
  • 3
  • Odpowiedz
@Wielki_Atraktor: Lubię takie czytelnictwo; określiłabym je jako świadome. Bardzo się cieszę, że Ci się podobało, bo to kawał naprawdę porządnej lektury - a niektórzy mogli zostać zniechęceni przez podręcznikowe wstawki z "Mitologii" na lekcjach polskiego. ;)
  • Odpowiedz