Wpis z mikrobloga

Czy jest tu ktoś zajmujący się robieniem bimberku wiadomo na własne potrzeby. Po ostatnim razie jak strułem się kupną wódką stwięrdziłem że wole już sam sobie robić. Moje pytanie polega na tym, jaki destylator polecacie, jakieś konkretne przepisy na sprawdzone nastawy. Nie chce mi się spędzać tygodnia na przeglądaniu forum bo wszystkie są podobne do elektrody xD Z drugiej strony nie chce zostać naciągnięty na allegro. Możecie też podesłać jakiś konkretny poradnik od a do z.

#bimber #bimbrownia #pytaniedoeksperta
  • 4
@MaG8:
- lepiej przewodzi ciepło- mniej energii do rozgrzania, mniej wody do schłodzenia
- katalizuje siarczki, zero smrodu "jajec"
- katalizuje rakotwórczy karbaminian etylu, sprzęty z KO puszczają go do produktu
- sprzętu z miedzi nie trzeba trawić co proces (jak katalizatorów w sprzęcie z KO)
- nie tracisz miejsca na katalizator, cała może być wypełniona efektywnym wypełnieniem (np. SPP)
- destylaty z miedzi dają lepszy profil smakowo- zapachowy
- jest