XDDDDDDDD
#ksw
@manualnyautomat: tak samo jak każdy inny przedsiębiorca, który na dodatek nie ma takich ulg podatkowych jak rolnicy
@xandra: praca rolnika polega tylko na zbieraniu plonów? xd
zbieranie plonów to dopiero ten czas kiedy dostajesz pieniądze za to co robisz przez cały rok, wiadomo w zimę nic nie rośnie, ale krowa albo prosiak nie zapada w sen zimowy
@goferek: jak masz 200ha to za dopłatę masz nowy traktor
a na 10ha za dopłaty masz nawozy xd
a KRUS powinien być tak samo jak ZUS, różne pułapy i od tego różne wpłaty
ale krowa albo prosiak nie zapada w sen zimowy
@MaddoxX1911: To poważne niedopatrzenie jest! ( ͡° ʖ̯ ͡°)
dopłaty?
@goferek: Załóżmy że dostaje 400zł do hektara nasadzeń jabłoni. W ten sam hektar muszę sam włożyć ponad 3000zł rocznie w utrzymanie tej ziemi(nie mówię tutaj o założeniu nowego sadu który równa się z kosztem nimimum 10 tysięcy złotych) Do tego przepracowuje w nim około 700 godzin rocznie. Mam 50% szans na to że moja praca się zwróci i wyjdę na plus oraz 50% szans na to że utopie te pieniądze. I powiedz mi co zyskuje dostając dopłatę? Fajnie że są dopłaty ale nikt nich nie traktuje jako źródło utrzymania - no chyba że mówimy o patologii.
@tylkoczytam: dofinansowania na maszyny polegają na tym że jak kiedyś maszyna kosztowała 20k, to dzisiaj kosztuje 20k+ tyle ile wynosi dopłata, pomijając już inflację i inne tego typu sprawy
oprócz tego dochodzi jeszcze kupa papierków
@xandra: a jak się nie wstrzelisz w czas, ewentualnie musisz liczyć że ktoś przyjedzie ci zebrać w czas albo cały czas pogoda będzie do dupy to wtedy jesteś rok w plecy i wjeżdża komornik
@sierzchula: @xandra: wy głupi czy z Piszczaca?
@MaddoxX1911: W wiedzy naszych wykopowych towarzyszy są spore niedopatrzenia i może popracujmy nad jakimś vademecum?
Mój tata wiedział co to urlop jak być nauczycielem... a sorka, nie wiedział bo już wtedy był rolnikiem.
@MaddoxX1911: aż mnie korci zrobić edukacyjną wycieczkę wykopową powiązaną z papierkologią, pracą fizyczną i poznaniem pewnych procesów "od środka". Od producenta kukurydzy, po bydło kończąc na trzodzie chlewnej
@NieWartooo: @xandra: kukurydzę na ziarno się zbiera w zimę praktycznie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Hannahalla: z jednej strony to miało sens, a z drugiej strony to jak ze szczepionkami, rolnicy to autyzm i tyle
@Hannahalla: @MaddoxX1911: Najlepsze jest to ze najlepszy zarobek to mają skupy zboża i żywca a zwykły rolnik musi cały rok harować i kupować nawozy, paliwo żeby dostać pieniądze. Ile trzeba się namordować żeby byki urosły, ile czasu i nakładów pracy potrzeba.
@NieWartooo: https://www.forbes.pl/biznes/polmlek-high-tech-w-mleczarni/nq0ttq0
a cena mleka nie drgnęła
@Hannahalla: Ja mam lepszy pomysł. Zamiast "rolnik szuka żony" zrobić program "żyje pod kamieniem i nie wiem jak wygląda życie". Pozbierać kilku takich mędrców z for internetowych którzy na hasło rolnik widzą tylko Krus oraz dopłaty i wpuścić ich na specjalnie przygotowane gospodarstwa rolne. Dać im kwotę xxx i mają za nią utrzymać siebie jak i gospodarstwo. Wszystko filmować 24h na dobę. Ciekaw jestem ile mędrców przetrwałoby od stycznia do grudnia.
@manualnyautomat: A to spoko, idź na chorobowe liczące się od 30 dni choroby (jak chorujesz mniej jak 30 dni to nie dostaniesz złamanego grosza) a za jeden dzień choroby przysługuje 10 zł
@Hannahalla: @tylkoczytam: Choć muszę przyznać że typowy rolnik u mnie żyje na wyższym poziomie niz przeciętny mieszkaniec. Najlepsze auta mają rolnicy ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ale to rolnicy co mają od 50 hektarów wzwyż.
biznes z dużym kapitałem
@manualnyautomat: @Hannahalla: możesz mieć gospodarstwo warte 1kk, a dochód brutto 30k rocznie xd
@Hannahalla wykopki po piwnicach miast myślą, że rolnik to sobie w lecie na lajcie kosi zboże popijając piwko a resztę roku leży dupą do góry.
Przeciez cała reszta się sama robi.
@NieWartooo: Mój tata strasznie na sobie cebuli bo woli inwestować w gospodarstwo - dlatego popyla Zafirą z 2006
@Hannahalla: U nas kupili Porsche a potem zakładali gaz. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ale to rolnicy ponad 140 ha. Inni to kilkuletnimi autami jeżdżą.
@NieWartooo: Ciężko kategoryzować po ha, bo można mieć produkcję zwierzęcą posiadając tylko 10 ha lasu
@manualnyautomat Może, ale tylko trochę. Większość rolników nie utrzymuje się z roli. Zwykle nie są, muszą być samowystarczalni.
Ta cała generalizacja... Z grup l, które są ściągane podatki, które dokładają cegiełkę do rozwoju państwa, to rolnicy mają najgorzej. O tym można dyskutować długo, ale przyjmijmy, że to średnia.
@NieWartooo: cayenne z 2004 roku?
@PiccoloColo: jakbym miał 10 hektarów marichuaen to wtedy bym w inny sposób pisał xd
@manualnyautomat:
@Hannahalla: U nas już nikt zwierząt nie ma z wyjątkiem garstki tych co mają trochę byków czy krów a tylko jeden ma wielkie chlewy na kilkadziesiąt sztuk mlecznych.
@manualnyautomat: Wiesz ilu rolników w Polsce jest którzy w życiu nie uprawili nawet hektara? Cała masa. Po prostu jak masz 2 hektary po dziadku które uprawia od 40 lat sąsiad-rolnik to i tak w świetle prawa jesteś rolnikiem. Z tego powodu średnia wielkość gospodarstwa w statystykach jest bardzo mała.
@MaddoxX1911 Jak to?
@manualnyautomat Dobre pytanie, niektórzy rolnicy na pewno powinni je sobie zadać.
Wejście Polski do Unii Europejskiej i dopłaty na pewno przekonały rolników do kontynuowania swego rolniczego trudu, spowolniło to proces porzucania roli. Rolnictwo przeważnie pomaga finansowo i bytowo, w sensie pozwala oszczędzać pieniądze przede wszystkim na żywność, ale trzeba zapłacić za to ciężką pracą.
Teraz młodzi ludzie nie chcą zbytnio tego kontynuować, rolnictwo przypomina bardziej już swój zachodni odpowiednik, a więc większe farmy.
Do tego odchodzi od młodych myśl z dziada pradziada.
Płacicie w ZUS większe składki, bo macie rzesze 45letnich emerytów, którzy nie dość że odprowadziali składki krótko, to i emeryturki czasem trochę przesadzone. Nie licząc już superefektywnej administracji nim samym.
Rolnicy płacą może i 100 miesięcznie, ale właściwie wszystko co za to mają to dość skromna emerytura i podstawowa opieka zdrowotna-tyle. Gdyby przepędzić tych krusowców mających kawałek ziemi, ale pracujących zupełnie poza sektorem rolnym, wyszłoby to z pewnością na dobre dla obu systemów.
Ale warto powtarzać myśl bolszewicką, że tym na wsi to jest za dobrze i trzeba im jeszcze więcej zabierać prawda, wcale nie podniesie to kosztów żywności za którą ciekawe kto płaci.
ominąć bo #buldupy
@MaddoxX1911: w lato zapycha i na polu i przy zwierzętach, w zimę tylko przy zwierzętach (o ile w ogóle je ma, bo mowa jest o rolniku a nie hodowcy)
@Hannahalla Czym zajmuje się rolnik w ciągu roku, który uprawia tylko jakieś zboże i nie ma żadnych zwierząt?
@NieWartooo: ktoś robił badania na ten temat (około 2010 rok) i wyszło że około 60% rolników(ubezpieczonych w KRUS) nie oddaje niczego na rynek rolny. Znajomy rolnik z Opola gadał że w jego wsi(dzielnicy) są 3 gospodarstwa a 28 rolników wg KRUS, te 25 osób mając po 2 - 3 ha które dostali ich przodkowie po reformie rolnej, pracuje normalnie na etatach czy prowadzą działalności gospodarcze płacą niski podatek gruntowy i składki ubezpieczeniowe
@Dakkar Znam kilkunastu takich i większość jeździ na zachód, jeden jest kierowcą TIR-a, paru idzie do roboty za najniższą krajową na 3-4 miesięcy
@Hannahalla: polecam złote łany i to stary, wtedy miastowi zobaczą jak wygląda praca na roli
@NieWartooo: no włąśnie. Ja wiem że fajnie się mówi że rolnik mało robi i jeszcze bierze dopłaty ale to gówno prawda. Mieszkam na wsi, mój wuja ma 7ha i się sam utrzymuje, gdyby nie dopłaty to by padł. Co co najwięcej narzekają najczęściej robią u kogoś po 8h i potem mają w dupie robote a nie jak prawdziwi rolnicy , jak krowa się cieli to wstawają o 3 w nocy , idą po sąsiadach i wyciągają ciele jeśli samo nie chce wychodzić, potem jak urośnie krowa to nie chce sie dać wydoić to znowu wołanie człowieka by trzymał krowę bo wariuje.
@Dakkar: to nie jest rolnik. Zasieje, opryska, zbierze słomę ew sprzeda , zboże do elewatoru , zaora, znowu zasieje. W takich warunkach można pracować u kogoś ale proszę cię nie nazywaj ich rolnikami bo na to miano nie zasługują.
@NieWartooo: oczywiście że nie ale jeśli mówimy o człowieku który tylko uprawia zboże to fakt że takich to można tępić
@NieWartooo: mógłby ale jest sam, dostał ojcowizne , uprawia ja i nie chce .Wg mnie popełnia błąd że uprawia świnie i 5 krów(tak, sprzedaje mleko), ja bym zainwestował w 8 byków i chował je a ten jeszcze z starej szkoły, idzie z tymi 5 krowami na łąkę, zostawia je, wieczorem przychodzi, wydoi itp.
@manualnyautomat: trochę? rolnicy opierdalają się całymi dniami, a jak się go zapytasz to taki zarobiony, że nie ma czasu odpowiedzieć
@manualnyautomat Niby tak, ale rolnik tylko zimą trochę odpocznie a tak to cały czas ma roboty dużo, zależy jeszcze w czym się specjalizuje i jak bardzo zależy mu na produktywności swojego gospodarstwa. Są tacy co odwalają fuszerkę cały rok i jeszcze lamentują że bieda, mało płaco, kiedy te dopłaty, nikt nie chce świnek kupić bo słabo spasione, no ale czyja to wina jak rolnik kasę przytuli a świniom do jedzenia da byle co...
@xandra: Praca w polu to jedno, ale doglądanie i dokarmianie zwierząt to drugie, Spróbuj sobie wziąć od tego wolne to zobaczysz truchło. Nie bronię jakoś rolników, ale zwracam uwagę na fakty.
@Hannahalla
@manualnyautomat
Sa jakieś rzetelne opisy takiej pracy rolnika? Albo możecie w paru zdaniach napisać jak to wygląda przez 12 msc, na przykladzie jednym np nie wiem ta kukurydza czy cos, nie chodZi mi o vadamecum tylko zaznaczenie problemu bo w sumie to moje zdanie wyglądało jak w niektórych komentarzach, a życie w stereotypowej niewiedzy jest chujowe
@donslime czekaj na rzetelny opis a ja ci powiem jednym zdaniem jak jest
Cały rok zapierdol, w zimie mniejszy.
@donslime też jakoś nie widzę w tym harowki. Jeśli nie ma się zwierząt to co oni robią przez cały rok? Każde zblo konewka podlewaja?
Nie rozumiem o co ta gownoburza od rolników... jak Ci się to nie podoba i dotacje są za małe i jest to taki ciężki zawód - zmień to - przecież to nie średniowiecze, gdzie masz Pana i musisz pracować na roli. Narzekasz ze nie masz wakacji - to przeprowadź się - idź na kasę do biedronki albo do fabryki albo załóż swoją firmę - cokolwiek - nikt Tobie nie narzucil tego że masz być rolnikiem i NIE MASZ MIEĆ WAKACJI
@susuke15: tak się składa ze mieszkałem z niejednym "rolasem" i 2 lata temu odkryli złote łany, zanosili się ze śmiechu, bo
kurde te 15 lat ile to różnicy, to mój władymirec przy tym luksusowo wygląda
Przecież takie gospodarstwa jak te w złotych łanach, gdzie babcia wypala chleb w starym piecu, mają krówkę, 5 gęsi, hektar i obrabiają to kuniem to ze świecą szukać.
Ogunie to OP nie chciał tu negować tego, jak trudne jest prowadzenie roli i że to zajęcie 24/7, no ale niektórzy w tym wątku zachowują się jak typowe transy
hurr myślisz ze to takie łatwe to pewnie nigdy nie byłeś na wsi, na wsi to jest praca, w mieście to nie ma pracy
Jak ktoś prowadzi działalność na samozatrudnieniu to też ma pracę 24/7 i chuj nie chorobowe, a zus 1150, a o dopłatach(jakkolwiek małe by nie były) i jakichś skupach interwencyjnych nie ma mowy.
Dochodzimy zatem do fundamentalnej konkluzji tego tematu, z którą chyba trudno polemizować:
-rolnik to praca 24/7
-rolnicy są jedną z grup zawodowych uprzywilejowanych
@Hannahalla: KRUS jest taki kiepski ale jakoś rolnicy masowo do ZUSu się nie przenoszą z tego powodu (✌ ゚ ∀ ゚)☞
No panie i panowie widzę, że śmieszkujecie.
Ok! Na początek sprawdźcie sobie ile sprzęt rolniczy kosztuje.
Lubicie ładne bryki? Rolnicy też lubią, tyle że inaczej funkcjonalne - koszt bryki do średniego, prawdziwego gospodarstwa rolnego - pół miliona zł. Od razu zaznaczam, że jeden ciągnik to za mało i tak optymalnie to potrzeba 3 - mocarza, średniaka (albo dwa mocarze) i może być jakaś trajkotka. A to tylko same podstawowe ciągniki.
Chcesz wejść w plantacje np. owoców miękkich typu maliny? Z miejsca ciągnik, otrząsacz(bo nie ma kto zbierać), studnia + nawodnienie, różne żelastwo, opryskiwacz... ot i 100k z "Młodego Rolnika" nie styka - a to dopiero początek zabawy.
@Hannahalla: @MaddoxX1911:
wszyscy mają lepiej a rolnicy to już mają lepiej nawet jak górnicy
Bardziej bu tu pasowało - jak zwykle "my" jesteśmy tą uciskaną grupą... czemu nie zmienimy zawodu, skoro jest tak źle? Bo nie.
Powiesz: górnicy to mają fajnie. Trzynastki, Barbórki, deputaty węglowe, wysokie pensje, a na emeryturę, też wysoką, idą w wieku 40-paru lat. I nagle odzywają się górnicy i dzieci górników - "hurr durr, głupoty pieprzysz. Jakbyś musiał schodzić na dół i 8 godzin tam harować, to być inaczej gadał hurr durr my możemy w każdej chwili zginąć hur durr nie mowiac juz o tym jak ta praca szkodzi zdrowiu hurr durr najgorsza praca ever, dziękujcie nam że kopiemy wam tyn wungiel!"
Powiesz: nauczyciele to mają fajnie. Robią tylko paręnaście godzin w tygodniu, co chwilę mają przerwy, w sumie często gęsto dają uczniom jakieś zadanie na całą lekcję, a sami sobie coś tam robią na laptopie. Do tego wycieczki z klasami i dwa miesiące wakacji. I wtedy jak wyżej "hurr durr to nieprawda, my wracamy do domów o 14 i do 20 siedzimy sprawdzając testy i przygotowując się do kolejnych lekcji hurr durr podczas wakacji zapieprzamy na dodatkowych dyżurach hurr durr do tego niskie wypłaty hurr durr i gardła sobie zdzieramy hurr durr dziękujcie nam, że jest ktoś kto się poświęca dla waszych dzieci!"
Powiesz: rolnicy to mają fajnie. Robią na swoim, sami sobie panami, mają KRUS, gdzie płacą grosze, w sumie tak naprawdę ciężko to pracują głównie przy zbiorach, a potem się zwierzętami zajmują, zawsze gdzieś wpadnie jakiś grosz dopłaty z funduszów na wsparcie rolnictwa. I jak zwykle "hurr durr żadnego pojęcia o pracy na roli nie masz hurr durr my tu tak zapieprzamy, ze jednego dnia jesteśmy w stanie 5 kilo wypocić hurr durr z krusu dostajemy jakieś ochłapy hurr durr za plony płacą nam gorsze hurr durr macie szczęście, że się nam chce robić, powinniście dziękować za to, że macie co jeść!"
Wszyscy mają najgorzej, ale ludzie nadal tam robią, do górnictwa nadal się pchają (a górnicy często robią nadgodziny, tak im źle), z krusu rolnicy nie rezygnują, a nauczyciele ze szkół nie uciekają. Normalni ludzie, jak nie podoba im się ich praca, to się zwalniają i/lub przekwalifikują. Niech rolnik sprzeda gospodarstwo, kupi mieszkanie w mieście i zatrudni się w spożywczaku. Tam nie będzie miał tak ciężkiej fizycznie pracy. Albo gdzie indziej, jeśli potrafi coś innego.
P.S.
Oczywiście, że prace górników i rolników są ciężkie fizycznie, ale takie gadanie, jakby to się im (górnikom i rolnikom) nie opłacało, jest po prostu bezsensu. Jeśli jest tak ciężko i nic z tego nie masz ponad status średniego polak, to rzuć to.
@MaddoxX1911
@xandra Gratuluję opóźnienia umysłowego i braku wiedzy. Bo zboże się tylko kosi, samo się wysiewa. Pole samo się orze, nawozi, uprawia, walczy z chwastami. Żniwa to tylko okres gdy pracuje się najwięcej.
Z roku na rok rolnikom żyje się coraz gorzej, zwłaszcza w małych gospodarstwach. Już kuźwa rzygam tym porównywaniem do górników i innych leni z przywilejami. A najbardziej opluwają co którzy pracują 8 h dziennie i mają wolne 2 dni w tygodniu. Tak, mam na myśli weekend. Bo rolnik z hodowlą nie ma nawet wolniej niedzieli.
@tylkoczytam ojej zapłakałem na losem rolników. Są jeszcze bardziej pokrzywdzeni przez los od górników. Chociaż nie, górnicy zazwyczaj nie mają ziemi o wartości kilkuset tysięcy albo kilku milionów.
@Kulalis: Ale zdajesz sobie sprawę z tego istnieje limit zwrotu akcyzy i wynosi on całe 86zł do hektara? Wiesz ile spala ciągnik w uprawie? Nieopodatkowane dopłaty - unia blokuje takie opodatkowanie, nasi już dawno chcieli wprowadzić 20%.? Dochodowy w przypadku rolnika indywidualnego istnieje w postaci podatku rolnego a rozliczanie grup producenckich jest trochę zawiłe. Płaca podatek rolny oraz dochodowy z którego mogą sobie robić zwroty i przekazywać je na rozwój grupy, nikt tego nie chce ugryźć co jest głupie.
@elWykopek: o jak duzej plantacji mówimy? jeśli to ma być rolnik pełną gębą to faktycznie potrzebny spory wkład, ale tam i przychody są duże i inwestycja najzwyczajniej w świecie się zwraca, więc o co ten butthurt, duże inwestycje przynoszą zyski, a jak nie, no to po co to robić. Jak chcesz założyć firmę budowlaną/warsztat samochodowy o rocznym dochodzie kilkuset tys zł, to też musisz mieć wkład początkowy przynajmniej kilkuset tys. Mój znajomy ma kilka ha malin(chyba 3 czy 4) i obrabiają to łapami/zatrudnaiją ludzi, a jedyny ciągnik jaki ma to poczciwy rusek, tylko on to traktuje jako extra money, a nie podstawę przeżycia, więc nie bóldupi, że wszystko drogie a piniendzy z roli mało, bo robi też inne rzeczy i wie że siłą nic go przy tym nie trzyma i jak się wkurwi to pchnie to do miejscowego "kolektywu" ze wspomnianym sprzętem za pół bańki/sztuka, który rozrasta się z roku na rok, bo dobrze na siebie zarabia i prowadzą go ludzie, którzy wiedzą co to optymalizacja i po co prowadzą gospodarstwo.
w skrócie itt: ból dupy rolników że ktoś śmie śmieć śmiać sie z memixa o nich
@tylkoczytam: Wiem ile spala. Rolnicy z głową to teraz mają raj. Dopłacają do wszystkiego i za wszystko tylko dlatego, że bunt społeczny powstanie tylko jak ludziom głód zajrzy w oczy -dlatego do żywności trzeba dopłacać.
Jak ktoś prowadzi działalność na samozatrudnieniu to też ma pracę 24/7 i chuj nie chorobowe, a zus 1150,
@Frank_Parker: trzeba nie żydzić na składkach jak chcesz mieć wyższe chorobowe
Przedsiębiorcy to też rak. Hurr durr jesteśmy siłą napędową gospodarki, MiSie generują pierdyliard procent PKB a emerytury tysiąc hurr durr
Ale jak nie chciało się odprowadzić dobrowolnie większej składki to chuj im w dupę. Chcieli wyruchać ZUS, teraz ZUS rucha ich
@manualnyautomat taka prawda moi rodzice przez 25 lat na urlopie byli raz, na tydzien xd
@goferek hurr durr te wielkie ulgi rolnikow xD tak jest na calym swiecie zrozumcie...
@xandra rolnictwo to nie tylko zboza
@teczowisazabawni xDD
@tylkoczytam koszt zalozenia sadu 10 tysiecy? Chyba ci sie jedno zero zgubilo...
Doplaty ktore sa do sadow to grosze ktore starczaja moze na paliwo i nic poza tym...
@WybaczMiOjczeBoZgrzeszylem no wlasnie.. jakby wygonic z krusu nie rolnikow i zostawic tylko tych ktorzy naprawde z tego żyją to podejrzewam ze minimum polowa by wypadla...
@tylkoczytam: tak ale dalej to malo jak na sad jabłoniowy, jak juz tłumaczymy ludziom którzy nie mają o tym pojęcia to realne kwoty lepiej podawac
@tylkoczytam: ogólnie zaplusowałem twoj komentarz, ale.. za 10k to można sobie ogródek obsadzić co najwyżej ;d
pokaż spoiler widzę słowo minimum
XDDDDDDDD
#ksw
Zdjęcie z dzisiejszego #marszrownosci w Gdańsku. Czy ktoś z przeciwników LGBT mógłby wskazać te nagie czy też oblepione sztucznymi członkami osoby z których ich zdaniem się takie marsze składają, bo ja jakoś nie dostrzegam?
źródło zdjęcia
#lgbt pokaż całość
Taka prawda #takaprawda